Jyske lufthavne: Vi bliver ikke kvalt

Planerne om hurtigere tog bliver ikke de jyske lufthavnes dødsstød.

Flytrafikken fra Jylland til København bliver trappet ned i fremtiden - men den forsvinder ikke. Foto: Valdemar Jÿrgensen.

Regeringens milliardinvestering i togtrafikken kommer ikke til at kvæle de jyske lufthavne. Det mener hverken direktøren i Aarhus Lufthavn eller lufthavnschefen i Sønderborg Lufthavn.

Investeringen tilsigter at forkorte rejsetiden med tog betydeligt. Det åbner for spørgsmålet om, hvorvidt flere vil vælge en togvogn frem for et flysæde.

Ole Paaske, som er direktør i Aarhus Lufthavn, mener ikke, at planerne om hurtigere tog vil få betydning for flytrafikken mellem Aarhus og København.

Skærper kravene

"Indenrigstrafikken har fået så mange tæsk i årenes løb, at vi i dag kun har hardcore-indenrigsrejsende tilbage. De bliver svære at flytte til togtrafikken," siger Ole Paaske til Jyllands-Posten.

"Der er ingen tvivl om, at indenrigsflytrafikken kommer til at fylde mindre. Men det gør ikke noget, hvis udenrigs- og chartertrafikken vokser. Det skærper selvfølgelig kravene til os, men det er en opgave, vi er klar til at tage på os," tilføjer han.

Heller ikke Anders Sørensen, lufthavnschef i Sønderborg Lufthavn, er bekymret.

"I min verden er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt man skal have tog eller fly. De to ting udelukker ikke hinanden," siger lufthavnschefen til Jyllands-Posten.

Nye knudepunkter

For Anders Sørensen handler det om, at lufthavnene skal udvikle sig i retning mod at blive mindre afhængige af flytrafikken til København.

Og det bliver ikke nogen stor omvæltning, for Københavns Lufthavn er så småt ved at miste sin status som trafikknudepunkt, mener han.

Anders Sørensen forudser, at Sønderborg Lufthavn i fremtiden vil satse på at sende passagerer til eksempelvis Berlin eller Amsterdam - frem for den danske hovedstad.

"Jeg tror aldrig, vi trapper flytrafikken til København helt ned. Men det er oplagt at se på andre trafikknudepunkter, som vi kan sende vores passagerer til. Det er en proces, vi allerede er i gang med."

Intet nyt under solen

Det vigtigste er, at Sønderborg Lufthavn satser på sine kernekompetencer, mener Anders Sørensen.

"Vi bliver aldrig en lufthavn, man letter fra for at flyve til New York eller Tokyo. Vi skal sende passagerer videre til store lufthavne, som så kan bringe passagerne ud i den store verden. Det er vores berettigelse. Det er det, vi lever af – og det er det, vi skal være dygtige til."

Ole Paaske, direktør i Aarhus Lufthavnen, erkender, at udviklingen tvinger lufthavnen til at gøre sig nogle strategiske overvejelser.

"Men intet har ændret sig fundamentalt. Vi har længe vidst, at regeringen vil satse på togtrafikken – og vi har god tid til at tilpasse os."

Læs også