Boligejere skal have kontant belønning

Der skal være en økonomisk gulerod ved at klimasikre sit hus, mener miljøminister Ida Auken.

Miljøminister Ida Auken. Foto: Martin Lehmann.

Du kan få rabat på din indboforsikring, hvis du sætter en tyverialarm op. Derfor bør der også være rabat at hente, hvis du klimasikrer dit hus.

Det mener miljøminister Ida Auken, som nu foreslår, at forsikringsselskaberne sænker priserne på forsikringspræmierne, hvis en boligejer eksempelvis installerer et højvandslukke for at undgå oversvømmelse i kælderen.

Forslaget kommer som følge af, at mange boligejere med kælder har fået sig en økonomisk forskrækkelse.

Dobbelt så dyr

I nogle områder er priserne steget med over 100 pct. Det skyldes blandt andet, at regningen på 6,2 mia. kr., som skaderne i forbindelse med oversvømmelserne i juli og august 2011 beløb sig til, nu skal betales.

Den økonomiske lussing kunne imidlertid have været lavere for mange boligejere, hvis de havde klimasikret deres bolig med en pumpebrønd, et højvandslukke eller et omfangsdræn.

Det er netop den type investeringer, ministeren mener, husejerne skal have kontant belønning for.

Dialog med selskaberne

"Jeg forstår selvfølgelig godt, at det koster forsikringsselskaberne, at vi får mere ekstremt vejr. Men det er en samfundsopgave at klimasikre, så derfor bør forsikringsselskaberne også tage deres ansvar på sig og sænke priserne i områder, hvor husejere og kommuner rent faktisk forsøger at gøre noget ved problemet," siger Ida Auken.

På opfordring fra ministeren går Miljøministeriet i dialog med de store forsikringsselskaber for at høre, om man i fællesskab kan finde en model for, hvordan forsikringsselskaberne kan differentiere priserne.

15 pct.

Et enkelt selskab har dog allerede indført rabat. Codan Forsikring indførte sidste år en rabat på 15 pct. på husforsikringen, hvis boligejeren havde installeret en højvandslukker.

"Som forsikringsselskab har vi klimaforandringerne tæt inde på livet hver dag. Og i de senere år har vi oplevet en markant stigning i vejrrelaterede skader hos vores kunder, siger Jeanette Fangel Løgstrup, der er kommunikationsdirektør i Codan, til Ritzau.

Læs også