Hver 4. er overrasket over årsopgørelse

Mange åbner årsopgørelsen uden at ane, om der er godt eller dårligt nyt.

Skal du af med penge til Skat, eller får du penge igen? Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen har et par råd.  Foto: Lærke Posselt

Når danskere i hundredtusindvis klikker ind på skat.dk i disse dage for at tjekke årsopgørelsen, er der mange, der får sig en overraskelse.

Ifølge en undersøgelse, som TNS gallup har foretaget for Nordea, så ved 25 pct. af danskerne aldrig, om de skal have penge tilbage eller skylder i skat. Og kigger man på folk under 39 år og folk med lav indkomst, så er det hver tredje, som bliver overrasket over årsopgørelsen.

"Det er endnu et bevis på, at skat godt nok fylder rigtig meget i økonomien, men det er ikke vores favoritbeskæftigelse at sætte os ind i, hvad skatten betyder for os selv, når vi har fri. Men det er alligevel en god ide at være nogenlunde a jour med skatten, for det kan godt give en flosset privatøkonomi med et økonomisk hængeparti af en restskat," siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

7 mia. kr. skal betales tilbage

Mens langt de fleste danskere får en behagelig overraskelse,  så regner Skat med, at omkring en million danskere tilsammen skal betale omkring 7 mia. kr. tilbage til Skat.

"Der vil være nogle, som skal betale meget store beløb tilbage, fordi deres indtægt måske har ændret sig væsentligt, uden de har indberettet det," siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun har et par gode råd til, hvor man finder pengene, hvis man ikke allerede har sat dem til side til Skat. 

Hun foreslår danskerne at tager et ekstra kig på budgettet.

"Der er måske lidt at hente ved at gennemgå dit budget og din budgetkonto med en tættekam. Folk bruger typisk tusindvis af kroner på abonnementer, de ikke har fuld glæde af i løbet af året, og så er der caffe latte-økonomien og indkøbsmønsteret, som man også kan tage fat i," siger forbrugøkonomen og fortsætter: 

"Så må man fjerne de ufornuftige udgifter, så man kan få lidt luft i budgettet og spare nogle penge til skatteregningen," siger Ann Lehmann Erichsen.

Wake up-call

For nogle kan det være svært at finde pengene, selvom man jo har tjent dem.

"Det er meget trist, hvis det kommer bag på en, at man skylder en del til Skat, men det kan også være et wake up-call til, at man skal til at have styr på sin selvangivelse. Man har måske haft det sjovt for pengene i 2012, men nu skal de altså betales tilbage," siger forbrugerøkonomen. 

Konkret skal man tjekke, om årsopgørelsen nu også stemmer. Har indkomsten eller rentefradraget ændret sig, eller man har lagt lån om eller indbetalt meget til pension, så bør man tjekke, om oplysningerne nu også stemmer.

Men hvis man skal af med restskat, så er der penge at spare ved at betale hurtigt.

Brug penge på boligen

Hører du til dem, som bliver positivt overraskede over årsopgørelsen, og dermed får en sum penge tilbage i Skat, så har Ann Lehmann Erichsen også et råd til, hvad du kan bruge pengene til.

Hvis håndværkerfradraget, som er en del af regeringens vækstplan, bliver genindført, kan der være en fidus i at bruge penge på sin bolig.

"Det giver mulighed for et fradrag på 15.000 kr. pr. person pr. år, så hvis man bruger sin overskydende skat på renovering, kan man altså både forskønne sin bolig og få mere ud af sine penge," siger Ann Lehmann Erichsen.

Husk rettelser

Fra i morgen den 4. marts er det muligt at afgive nye oplysninger eller at foretage ændringer til årsopgørelsen. Tidligere har det været muligt at indgive en såkaldt tidlig indberetning inden 1. februar, men den ordning er nu afskaffet.

Derfor at det vigtigt, at man selv får indberettet fradrag, som Skat ikke allerede har kendskab til. Det gælder eksempelvis befordringsfradraget.

Hvis oplysningerne indtastes inden den 15. marts, vil de være med i den første årsopgørelse.

Overskydende skat 27. marts

Borgerne, der skal have overskydende skat tilbage, vil få pengene indbetalt på deres Nemkonto den 27. marts. Beløb under 100 kr. overføres dog til næste år.

Hvis beløbet er over 100.000 kr., kan det tage lidt længere tid, før pengene indgår på Nemkontoen.

Læs også