Hård hånd skal tæmme kinesisk boligmarked

Det er langt fra sløve danske tilstande, der præger det kinesiske ejendomsmarked.

Det kinesiske boligmarked er præget af hastigt stigende priser og deraf spekulative handler. Foto: AP

Den kinesiske centralregering har valgt at stramme grebet om landets boligmarked endnu en tand i et forsøg på at holde priserne i ro og mindske spekulative handler på det for Kina vigtige boligmarked.

Centralregeringen lagde fredag et notat ud på sin hjemmeside, der beskriver, at den nuværende skat på salg af brugte lejligheder vil stige til 20 pct. fra blot 1-2 pct., mens at kravene til udbetaling til køb af lejlighed nr. 2 også vil stige.

- De nye regler vil øge skatterne og lånekravene og få potentielle købere til at overveje en ekstra gang. Skattestigningen vil desuden øge omkostningerne for købet af brugte lejligheder og ramme spekulative køb på boligmarkedet, vurderer markedsanalytiker hos HomeLink Zhang Xu ifølge Xinhua News.

Flere penge på bordet

Hvis man købte et hus i Beijing for fem år siden for 1 mio. yuan, og det i dag sælges til 3 mio. yuan, så skal der nu betales 400.000 yuan i skat, mens der før kun skulle betales 20.000-40.000 yuan. Altså kun en tiendedel.

Oveni i de nye skatteregler samt det faktum, at lokalregeringerne i områder, som er hårdt ramt af boligprisstigninger, kan vælge at øge kravet til udbetaling for en købers anden og tredje lejlighedskøb, så planlægger centralregeringen også at gøre finansieringen af boliglån dyrere.

Selvom centralregeringens notat ikke specifik gav oplysninger om dette, så vurderer branchefolk, at udbetalingsprocenten på købers andet køb kan stige til 70 pct. fra de nuværende 60 pct. i nogle storbyer, mens renten på boliglån muligvis vil stige til 30 pct. over referencerenten.

Læs også