Schweiz lægger loft på direktørlønninger

Ved en folkeafstemning har indbyggerne i Schweiz besluttet at skære i topchefers løn- og bonusforhold.

Det skal være slut med millionlønninger og fede bonusordninger. Sådan lød budskabet fra schweizerne: Næsten 68 procent stemte ja til den nye lov.

Forslaget var en direkte udløber af finanskrisen, og folkeafstemningen kommer efter en utilfredshed i befolkningen over en række sager, hvor direktører har fået enorme lønninger, uanset om deres firma klarede sig godt eller dårligt.

Underskrifter gav folkeafstemning

På grund af den særlige schweiziske model kom sagen til folkeafstemning, fordi en gruppe utilfredse borgere havde samlet 100.000 underskrifter.

Med den nye lov får bestyrelsesmedlemmerne mere magt over direktørlønningerne. Måske knap så overraskende er erhvervslivets lobbyister ikke tilfredse.

"På grund af dette initiativ får Schweiz nu en af de strengeste lovgivninger i verden. Det er måske en fordel for aktionærerne, men der kan også være ulemper. For eksempel mere bureaukrati og mere besværlige generalforsamlinger," siger Cristina Gaggini, direktør for lobbyvirksomheden Economiesuisse.

Det er nu op til landets politikere at udfærdige de nye love, der blandt andet skal forbyde lukrative aftrædelsesordninger.

Læs også