Danskerne snyder sig selv ved grænsen

Du skal tænke dig om, købe stort ind og ikke bo for langt væk, før grænsehandel kan betale sig.

Grænsehandlende ved Fleggaard i Harrislee.  Foto: Jens Dresling

Det er efterhånden mere undtagelsen end reglen, at danskerne kan spare penge ved at handle syd for grænsen.

Med discountbutikkernes indtog og øget konkurrence blandt danske fødevarebutikker har en dansk forbruger i dag næsten altid et tilbud rundt om hjørnet, som kun er marginalt dyrere end en tilsvarende vare over grænsen.

Det viser en sammenligning af tilbud på en række fødevarer samt en opgørelse over kørselsudgifter, som Nykredit har foretaget.

Undervurderer turen

Det er især dåseøl og dåsesodavand, som får danskerne til at strømme til grænsebutikkerne. For visse mærkevaresodavand kan der hentes en væsentlig besparelse ved at køre syd for grænsen, men mange danskere undervurderer de fulde omkostninger ved turen.

Det mener Johan Juul-Jensen, som er forbrugerøkonom i Nykredit.

Det er nemlig ikke tilstrækkeligt at se på udgifter til benzin.

Spar penge på tandlægebesøg

"Enten snyder de danske forbrugere sig selv, eller også er de ikke først og fremmest drevet af besparelser og føler, at turen frem og tilbage har en værdi i sig selv. I hvert fald stirrer mange sig blindt på de besparelser, de får på varerne, og glemmer at medregne benzin og andre udgifter," siger forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen til epn.dk.

Afskaffelsen af den omstridte fedtafgift har gjort grænsehandel mindre fordelagtigt, men der er fortsat områder, hvor man kan opnå besparelser, fortæller Johan Juul-Jensen.

Det drejer sig blandt andet om tandlægebesøg og bileftersyn - selvom det ikke typisk er det, danskerne forbinder med grænsehandel.

Nærlæs tilbudsaviserne

Johan Juul-Jensen opfordrer forbrugerne til at tænke sig om, inden de tager turen over grænsen.

”Det er en god idé at nærlæse tilbudsaviserne fra supermarkederne i nærområdet, inden man beslutter sig for en tur over grænsen," siger han.

"Og så skal man huske på, at en tur til Tyskland hurtigt tager en hel dag. Hvis man kun kan spare et par hundrede kroner, skal man måske overveje, om tiden kan bruges mere fornuftigt."

Læs også