Historisk auktionsrente på boliglån

Boligejere med F1-lån har udsigt til at få skåret halvdelen af deres renteudgifter.

Med den aktuelle rentetilpasning er alle boligejere med F1-lån kommet ned på "et exceptionelt lavt renteniveau," siger chefanalytiker. Foto: Thomas Borberg

Nykredit og Totalkredit er nu halvvejs med auktionerne over rentetilpasningslån, og de danske boligejere står til at spare penge.

Renten på de populære F1-lån er indtil videre blevet halveret sammenlignet med sidste års niveau. For boligejere med afdragsfrie F1-lån betyder det en nettobesparelse på 250 kr. om måneden pr. lånt million.

Tilsvarende vil de boligejere, som afdrager på deres F1-lån, opleve en månedlig besparelse på omkring 80 kr. efter skat. Det viser en opgørelse fra Spar Nord.

Det seneste år har alle boligejere med F1-lån fået en auktionsrente på under 0,5 pct. Det er aldrig sket før.

Historisk niveau

Boligejere med F1-lån fra Totalkredit har det seneste år betalt 0,89 procent i rente, men de foreløbige resultater fra auktionerne viser, at lånerenten det kommende år kommer til at ligge i niveauet 0,4 procent.

Med den aktuelle rentetilpasning er alle boligejere med F1-lån kommet ned på "et exceptionelt lavt renteniveau," mener chefanalytiker i Spar Nord, Martin Lundholm.

"F1-lånene er hidtil blevet tilpasset én gang årligt i enten marts, september eller december, og derfor tager det tid, inden alle får glæde af rentefaldene. Men nu ser det altså ud til, at vi får stort set alle F1-lånere ned på en auktionsrente under 0,5 procent. Det er ikke bare historisk, men det var også en helt utænkelig situation for bare få år tilbage," siger han.

Rentefesten ebber ud

Boligejere med rentetilpasningslån har de seneste år oplevet et stabilt fald i renteomkostningerne, men ifølge Martin Lundholm er der nu tale om det sidste rentefald i denne omgang.

"Normaliseringen af renterne er begyndt, og det betyder, at vi skal vænne os til lidt højere renteniveauer. Og det gælder både for rentetilpasningslån og fastforrentede lån," siger Martin Lundholm.

Han henviser til, at renterne i Danmark generelt er steget siden bundrekorderne i slutningen af 2012 – blandt andet som følge af Nationalbankens renteforhøjelse i januar.

Flere vælger fastforrentet

"Vi kan naturligvis se udsving undervejs, men tendensen er stigende renter, og derfor er min forventning også, at vi til næste auktion i september vil se højere renteniveauer, end vi har i dag."

De aktuelle auktioner over rentetilpasningslån omfatter lån for næsten 200 milliarder kroner. F1-lån udgør godt 150 milliarder kroner.

Nykredit og Totalkredit indledte auktionerne 25. februar, mens Realkredit Danmark 15. marts afslutter auktionerne for denne omgang.

Læs også