Nykredit truer med prishop og udlånsstop

Kapitalkravet stiger så voldsomt, at koncernen ser sig nødsaget til at hæve priserne eller mindske udlånet.

Foto. Christian Klindt Sølbeck

Der er brug for 70 mia. kr. i Nykredits pengetank, hvis koncernen skal leve op til de kommende kapitalkrav til realkreditsektoren. Og med 'kun' 57,5 mia. kr. i kassen indtil videre, er der brug for at hæve indtjeningen frem mod 2019, hvor reglerne træder i kraft, skriver Berlingske Business. Alternativt skal udlånet stå i stampe.

"Hvis tingene fortsætter som nu, uden at vi hæver priserne, renten stiger, eller der sker andre ting, kan vi lige nå målet og tjene pengene selv. men så skal vores nuværende udlånsniveau svare til niveauet i 2019. Og så kan vores udlånsbalance altså ikke vokse," siger koncernens topchef Peter Engberg Jensen til avisen.

Alternativet til truslen om højere priser eller faldende udlån er, at Nykredit får lov til at sælge såkaldte stemmeløse aktier, så investorer kan skyde penge i Nykredit uden at få indflydelse på driften. Det lobbyer Nykredit i øjeblik for at få lov til, idet ejerne i form af Foreningen Nykredit, Industriens Realkreditfond, Foreningen Østifterne og bankernes egen pengetank PRAS ikke ønsker at skyde mere egenkapital ind i banken.

Nykredit kigger på ny aktietype 

"Vi siger til myndighederne, at det er en god ide, at vi får de her redskaber. For når de stiller så kraftigt forøgede krav om polstring af de finansielle virksomheder, er det også hensigtsmæssigt, at vi får instrumenter, der gør, at vi kan polstre os bedre. Den slags stemmeløse aktier kan være et supplement til at nå den styrke, vi skal bruge i 2019," siger Peter Engberg Jensen til Berlingske.

Læs også