Skattetrick vasker sorte penge hvide

Virksomheder kan i al stilfærdighed lukke ned efter kort tid.

Foto: Colourbox

Alt ser fint ud på papiret. Den lille relativ nye virksomhed fik aldrig rigtig gang i omsætningen, og ejer vælger at lukke og betale skatten af den begrænsede omsætning.

Sagen er nu slut, og Skat vil sandsynligvis aldrig opdage sandheden.

I virkeligheden kunne den lukkede virksomhed have omsat for et kæmpebeløb. Ejeren vil efter lukningen kunne trække de sorte penge ud af virksomheden, uden at hverken kunder eller Skat har opdaget noget, skriver metroXpress.

Kort levetid vækker undren

Hvis en virksomhed går konkurs, bliver den endevendt af Skat og kurator. Men virksomheder, der opløser sig selv, får ikke nogen systematisk opmærksomhed. På grund af, at over halvdelen af alle oprettede virksomheder lukker inden for få år igen, er der en reel risiko for et voldsomt skattebedrag, mener Thomas Rønfeldt, der er fagansvarlig for skatteret på Aalborg Universitet.

»Der er et klart behov for indgreb på dette område. Siden finanskrisen har vi set et mistænkelig højt antal virksomheder, der lever i kort tid,« siger Thomas Rønfeldt og fortsætter:

»Sandsynligheden for at blive fanget er utrolig lille. Der er så meget fokus på konkurser hos Skat, at dette til sammenligning er helt overset. Ingen aner, hvor mange penge der bliver unddraget statskassen, men det kan være et meget stort beløb,« siger han til metroXpress.

Stikprøver fra Skat

Tal som Erhvervsstyrelsen har trukket for metroXpress viser, at der hvert år gennem de seneste fem år er mellem 8.000 og 10.000 virksomheder, der lukker ned igen, mindre end et år efter at de er blevet oprettet.

Underdirektør i Skat med ansvar for mindre virksomheder, Per Jacobsen, skriver i en mail til metroXpress, at Skat tager stikprøver for at tjekke for fejlagtig angivelse ved lukning af virksomheder.

Læs også