Amerikanere stempler Grækenland: Nu et u-land

Det i forvejen hårdt prøvede land har fået et usædvanligt hug.

Græske gader præget af lukkede butikker og mismod. Foto: Kostas Tsironis/AP

Den store amerikanske formueforvaltningsfond Russell Investments har meddelt, at Grækenland ikke længere opfylder de internationale makro- og operationelle risikokriterier for at kunne blive klarificeret som et udviklet marked, og derfor sænkes landet status til et udviklingsland.

Dermed fortsætter den græske økonomi nedad den økonomiske rangstige – en nedtur, som har stået på i over fem år. Selvom nyheden samlet set er et tilbageskridt for Grækenland er der dog stadig plads til en smule optimisme for investorerne i de græske selskaber.

- Det er en stor erklæring og det naturligvis et slag i ansigtet for Grækenland. Men indvirkningen på investorer vil være lille. Hvis du er bundet til et indeks har det naturligvis en betydning, men hvis du kigger på om et græsk selskab er godt eller ej, så er meldingen blot støj i mine øre, udtaler cheføkonom hos Oppenheimer Funds Jerry Webman til CNBC mandag aften.

Et sjældent hug

Landet har undergået gennemgribende forandringer i de sidste par år, hvor skattereformer og offentlige nedskæringer for at reducere landets gæld har gjort ondt på den græske økonomi. I 2013 ventes landets gæld at nå 179 pct. i 2013.

Russell Investments har sagt, at selv om klassificeringer af et lands status er sjældne, så kan de forekomme, hvis et land ikke længere opfylder kriterierne for dens aktuelle klassificering. Udviklede markeder skal generelt være de mest effektive og samtidig de mindst risikable, hvorimod at udviklingslandene (vækstmarkederne) er risikofyldte og mindre effektive. Normalt tager det tre år af vedvarende ændringer af de økonomiske parametre for at et land kan omklassificeres.

Kontrol på besøg

I mandags vendte trojkaen af internationale långivere (EU, Europæiske Central Bank og Internationale Valutafond) tilbage til Grækenland for, at vurdere landets fremskridt med henblik på de økonomiske reformer, som er påkrævet i redningspakken, før yderligere støtte kan gives. Grækenland er forpligtet til at gennemføre nye besparelser for i alt 11 mia. euro i 2013 for at modtage yderligere støtte.

De seneste officielle tal fra november 2012 viser, at landet har en arbejdsløshedsprocent på 27,0 pct., og således lagt fra storhedstider, men det athenske aktiemarkedet er kommet sig en smule en fermgang på 32 pct. i løbet det sidste år. Aktiekurserne befinder sig dog stadig kun på en femtedel af de høje niveauer i midten af 2007.

Læs også