Boligejere glemmer skattegevinst

Der kan let være 2.000 kr. at hente for boligejere, der konverterede lån i 2012.

De historisk lave renter fik i 2012 tusindvis af danske boligejere til at konvertere deres lån for at mindske prisen på finansieringen af boligen.

Meget tyder dog på, at boligejerne i større omfang glemmer, at en del af omkostningerne ved en konvertering er fradragsberettiget og dermed kan give en ekstra gevinst, når årets skatteudgifter skal gøres op. Sådan lyder det fra Spar Nord Bank og revisionsselskabet KPMG.

Et stort konverteringsår

Derfor kan det altså være en ganske god og givtig idé at kontrollere den årsopgørelse, som Skat netop har sendt ud.

Selv om vi minder vores kunder om, at de selv skal indberette garantiprovisionen til Skat for at opnå fradrag, så er der mange, der glemmer det.

Boligkonsulent i Spar Nord Anette Pedersen

"2012 var et stort konverteringsår, fordi renterne i løbet af året slog den ene bundrekord efter den anden, og det valgte mange boligejere at reagere på," siger boligkonsulent i Spar Nord Anette Pedersen.

Gevinst på 2.000 kr.

I forbindelse med boligkøb eller omlægning af lån skal man typisk betale garantiprovision til banken. Det er et gebyr for bankens garantistillelse, indtil realkreditlånet er tinglyst. Ved et boliglån til 1,5 mio. kr. er det ikke ualmindeligt, at den udgiftspost kan løbe op i 6.000 kr., hvilket giver en skattegevinst på mindst 2.000 kr.

I den nordjyske bank var det hver femte kunde med boliglån, der valgte at konvertere i løbet af 2012. Men hverken bank eller realkreditinstitut indberetter som udgangspunkt udgifterne til garantiprovision til Skat.

Sådan gør man

"Og selv om vi minder vores kunder om, at de selv skal indberette garantiprovisionen til Skat for at opnå fradrag, så er der mange, der glemmer det. Og derfor er det vigtigt at kontrollere sin årsopgørelse og få det ændret, da der kan være tale om ret store beløb," fortæller Anette Pedersen.

Ifølge KPMG fremgår det af årsopgørelsens rubrik 44, hvorvidt garantiprovisionen er indberettet. Er det ikke tilfældet, skal den angives som et negativt beløb i rubrik 39.

Læs også