Konservative: Skat skal ikke fremture

Skat har anlagt en unødig aggressiv linje over for virksomhederne, mener Brian Mikkelsen.

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen. Foto: Torben Stroyer

Skat optræder unødvendigt aggressivt over for de store virksomheder. Det kan i værste fald få nogle af virksomhederne til at vælge Danmark fra.

Sådan lyder det fra Brian Mikkelsen, der både er erhvervs- og skatteordfører for Det Konservative Folkeparti.

Skats fremfærd har taget overhånd. Virksomhederne bliver jo nærmest kriminaliseret, fordi de tjener penge.

Brian Mikkelsen (K), erhvervs- og skatteordfører

Han understreger, at firmaerne selvfølgelig skal betale skat, men at de også skal behandles ordentligt.

Firmaer skal ikke kriminaliseres

"Skats fremfærd har taget overhånd. Selvfølgelig skal virksomhederne betale skat af deres indtjening i Danmark, men nu bliver de jo nærmest kriminaliseret, fordi de tjener penge," siger Brian Mikkelsen.

Han langer ud efter Skats indsats på det såkaldte transfer pricing område. Det er de afregningspriser, som multinationale selskaber bruger, når de handler med sig selv på tværs af landegrænser.

Det er et område, som Skat har stort fokus på. Således forhøjede Skat i 2012 den skattepligtige indkomst for 67 multinationale selskaber med  21,2 mia. kr. Heraf var de 13,1 mia. kr. forhøjelser for såkaldte immaterielle rettigheder som patenter, varemærker og logoer.

Kritik af succesrate

"Det kan selvfølgelig være svært at værdifastsætte de immaterielle rettigheder.

Men Skat skal ikke fremture, og det er det, der sker, når Skat selv udtrykker tilfredshed med bare at vinde halvdelen af sagerne. Men det er ikke en acceptabel succesrate. Udgangspunktet bør være at vinde alle sager og derfor kun rejse de sager, som man føler sig sikker på at vinde. Andelen af vundne sager bør være så tæt på 100 pct. som muligt," mener Brian Mikkelsen.

Skat har lagt ud med fokus på de største virksomheder, men Brian Mikkelsen vurderer, at turen også vil komme til de mindre og mellemstore virksomheder.

Skat har for stor magt

"Dernæst kommer turen til dig og mig som borgere. Skat kan jo møde op i folks haver," siger Brian Mikkelsen.

"Skat har i dag tiltaget sig mere magt end nogensinde, og det er en udvikling, som en ny borgerlig regering vil gøre op med. Selvfølgelig skal virksomhederne betale skat, men udgangspunktet skal ikke være mistænkeliggørelse," tilføjer Brian Mikkelsen.

Ordfører: Gå rettens vej

Hans kollega som erhvervsordfører hos Venstre, Mads Rørvig, opfordrer virksomhederne til at gå rettens vej, hvis de føler, at Skat er gået ud over sine beføjelser.

"Udgangspunktet bør være et sundt forhold mellem erhvervene og myndighederne. Hvis virksomhederne mener, at lovgrundlaget er forkert, må vi have en dialog med dem. Så må vi som politikere efterfølgende se på, om lovgrundlaget bør ændres. Men hvis virksomhederne mener, at Skat overskrider sine beføjelser, har vi et retssystem, der kan hjælpe dem," siger Mads Rørvig.

Han peger også på, at det ikke kun er de danske skattemyndigheder, der har øget fokus på transfer pricing.

"Det er globalt, der er blevet oprustet på dette område. Skattereglerne bliver mere komplekse, og derfor vil man over hele verden have mere fokus på transer pricing," tlføjer Mads Rørvig.

Tilfreds skatteminister

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er til gengæld tilfreds med Skats indsats.

"Jeg kan kun være tilfreds med, at Skat år for år har skabt stærke resultater, når det gælder transfer pricing. En stor del af pengene lander jo i statskassen og kommer på den måde alle danskere til gode," siger Holger K. Nielsen.

Læs også