Nyt hus? Så skal du slippe 600.000 kr. mere

Det er blevet en dårligere forretning at bygge selv, frem for at vælge et ældre hus.

Omkostningerne til byggematerialer er steget med 2,4 pct. i fjor, mens omkostningerne til arbejdslønninger er steget med 2,9 pct. Foto: Carsten Andreasen

"Når økonomien forbedres, vil vi med sikkerhed se en stigning i nybyggeriet. Men lige nu går processen for langsomt. Vi har behov for, at bygningsmassen fornys."

Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

600.000 kr.

Så meget dyrere er det blevet at bygge nyt hus frem for at købe brugt i løbet af de sidste fem og et halvt år. Bytteforholdet er nu så dårligt, at nybyggeriet er styrtdykket til et niveau, som ikke er set lavere siden 1993.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Meget trægt

Siden midten af 2007 er prisen på eksisterende huse faldet med næsten 400.000 kr. I samme periode er omkostningerne til at bygge nyt steget med 224.000 kr. Dermed er det blevet 600.000 kr. dyrere at bygge nyt hus frem for at købe brugt.

Det er især omkostningerne til byggematerialer og lønninger, som presser prisen op, fortæller boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

"Det er også derfor, vi ser, at byggesektoren har det svært. Nybyggeriet er meget trægt," siger hun til epn.dk.

Frygten for fremtiden

Omkostningerne til byggematerialer er steget med 2,4 pct. i fjor, mens omkostningerne til arbejdslønninger er steget med 2,9 pct. Men det er ikke kun den økonomiske udvikling, der afholder mange danskere fra at realisere drømmen om et nybygget hus.

"Det er i høj grad psykologien, som spiller ind. Frygten for arbejdsløshed gør, at mange holder igen med at investere i fast ejendom," fortæller Lise Nytoft Bergmann.

Dansk Byggeri kalder udviklingen beklagelig - men ikke overraskende.

Fortsætter i 2013

"Det er en naturlov, at nybyggeriet falder i krisetider. Men der er ingen tvivl om, at udviklingen skal vendes. Vi mener, det er nødvendigt med et vist nybyggeri – og niveauet i dag er simpelthen for lavt," siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, til epn.dk.

"Når økonomien forbedres, vil vi med sikkerhed se en stigning i nybyggeriet. Men lige nu går processen for langsomt. Vi har behov for, at bygningsmassen fornys," tilføjer han.

Nordea Kredit forventer, at boligpriserne stiger med 1,5 pct. i år og 2 pct. næste år. I samme periode vil omkostningerne til materiale og lønninger stige.

"Det bliver altså ikke foreløbigt, at udviklingen vender til fordel for nybyggeriet," konstaterer Lise Nytoft Bergmann.

Læs også