Økonom: Skattelettelser batter for lidt

Danskerne vil stadig hellere spare end forbruge, viser tal for dankortomsætningen.

Den svage udvikling fra slutningen af 2012 er fortsat i 2013, vurderer økonomer. Foto: Jens Dresling

Skattelettelserne fra årsskiftet har ikke fået de danske forbrugere til at lægge flere penge i butikkerne. Tværtimod vil de stadig hellere spare op end forbruge.

"Det er naturligvis en kedelig nyhed, at skattelettelserne ikke har formået at løfte privatforbruget, men de batter simpelthen for lidt," vurderer Tore Stramer, der er seniorøkonom hos Nykredit.

Forskel på opgørelser

Nets har netop offentliggjort tal for dankortomsætningen. I februar blev der omsat for knap 21,9 mia. kr. på dankortene, hvilket ifølge Nets er en stigning på 1,4 pct i forhold til februar 2012.

Tallene giver ikke umiddelbart indtryk af, at der er et løft i forbruget på vej.

Tore Stramer, seniorøkonom Nykredit

På grund af skudåret havde februar 2012 dog en dag mere, og når der sæsonkorrigeres for udsving, var der ifølge Nykredit reelt tale om en tilbagegang på 1,2 pct. i februar.

"Der er lidt forskel på, hvordan vi gør tallene op. Blandt andet skal der sæsonkorrigeres for søndagsåbent. Derfor bør man heller ikke lægge så megen vægt på månedstallet, men snarere se det over en tre måneders periode," forklarer Tore Stramer.

Over en tre måneders perioder fra september-november til december-februar er der ifølge Nykredit tale om et fald på 0,5 pct.

Danskerne vil spare op

"Den svage udvikling, vi så i slutningen af 2012, er desværre fortsat ind i 2013. Danskerne har stadig fokus på opsparing frem for forbrug, og det skyldes den fortsat store usikkerhed, der præger både dansk og europæisk økonomi," siger Tore Stramer.

Han vurderer, at det også kan smitte af på udviklingen i bruttonationalforbruget (BNP).

"Privatforbruget udgør tæt på 50 pct. af BNP. Derfor kan man ikke udelukke, at vi også i første kvartal af 2013 vil opleve negativ vækst. Teknisk set vil det betyde recession i Danmark. Dagens tal giver ikke umiddelbart indtryk af, at et løft i forbruget er på vej," tilføjer han.

Danske Bank: Nulvækst

Samme holdning har privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

"Hverken tallene for dankortomsætningen eller tallene for salget af nye personbiler antyder, at der skulle være nogen afgørende vending på vej. Det kan ikke udelukkes, at skattelettelserne skubber forbruget lidt opad, men en afgørende vending er der ikke tale om. Desværre er det også svært at se, hvad der skulle udløse den," siger Las Olsen.

Også Danske Bank hæfter sig ved, at det på grund af  lukkelovens forsvinden kan være svært at sæsonkorrigere for dankortomsætningen.

"Vores beregninger tyder på cirka nulvækst i forhold til januar," forklarer Las Olsen.

Et begrundet håb

Også Nordea vurderer, at privatforbruget har svært ved at komme op i omdrejninger.

"En negativ udvikling i reallønnen, stor usikkerhed om økonomien, strammere kreditvilkår og et fortsat skrøbeligt boligmarked trækker den forkerte vej," vurderer senioranalytiker Jan Størup Nielsen.

Han mener dog, at der er begrundet håb om en fremgang i forbruget senere i år.

"Der er udsigt til en stigende disponibel indkomst, lavere afgifter og en gradvis eliminering af den negative reallønvækst. Samtidig er husstandenes formuer på et historisk højt niveau. Det bør give grobund for en vis optimisme," tilføjer han.

Gennemsnitsbetalingen på danskernes dankort var i øvrigt 298 kr.

Læs også