Danske virksomheder går glip af milliarder

De store danske virksomheder kan spare milliarder på elregningen, viser undersøgelse.

De store danske virksomheder kan spare milliarder på elregningen, viser undersøgelse. Foto: Thomas Borberg.

Flere og flere danske virksomheder forsøger at skære en del af energiregningen, men der er stadig lang vej endnu.

Faktisk er der milliarder at hente, hvis de danske virksomheder bliver bedre til at styre energiforbruget. Det samme gælder for de danske kommuner.

Det viser Energiindeks Danmark 2013, som er lavet af Mandag Morgen og flere partnere.

Undersøgelsen
  • Energiindeks Danmark 2013 bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt landets 1.000 største virksomheder målt på omsætning i 2011 og blandt landets 98 kommuner.
  • 110 virksomheder og 13 kommuner har svaret.
  • Bag Energiindeks Danmark - 2013 står en kreds af partnere, der tæller: Dansk Standard, Grundfos, Mandag Morgen, Schneider Electric, SE Big Blue og Skanska.
  • Indekset udgives årligt af Mandag Morgen.

Kilde: Mandag Morgen.

Mangler fokus på energien

To tredjedele af virksomhederne, der medvirker i undersøgelsen, kender ikke til de gældende standarder for energiledelse, og kun 6 pct. af virksomhederne er certificeret efter dem.

Omtrent hver tiende virksomhed har hverken udpeget en energiansvarlig medarbejder eller søgt ekstern rådgivning for at reducere sit energiforbrug.

"Erhvervslivet kan give sig selv en vækstpakke ved at bruge de værktøjer, der er til at nedbringe sit energiforbrug. Selv små forbedringer kan give store gevinster," siger Morten Jastrup, som er senioranalytiker i Mandag Morgens klimatænketank Sustainia, til epn.dk.

Gør sig selv en tjeneste

De danske virksomheders energiudgifter var på 154 mia. kr. i 2011, og da energipriserne ventes at stige i fremtiden, gør virksomhederne sig selv en tjeneste ved at investere i energibesparelser, mener Morten Jastrup.

Han henviser til Energitjenesten, som vurderer, at virksomheder kan spare 10-15 pct. på elregningen ved effektiv energiledelse.

"Energibesparelser skal ses som en investering frem for en omkostning. Det er en strategisk satsning, som forbedrer virksomhedens fremtidige konkurrenceevne," siger Morten Jastrup.

Kommunerne kan også spare

Det er ikke kun i erhvervslivet, at der ligger milliarder gemt i besparelser.

Kun to tredjedele af de danske kommuner har sat strategiske mål for deres energiindsats, og undersøgelsen konkluderer, at der kan være penge at spare, hvis kommunerne energirenoverer de bygninger, som er mindst energieffektive.

Undersøgelsen konkluderer dog også, at kommunerne generelt ser ud til at have større fokus på energiforbruget end virksomhederne.

Energiindeks Danmark 2013 kan hentes her.

Læs også