Vestager: Debatten i den rigtige retning

Margrethe Vestager oplever stor lydhørhed i EU over for danske ønsker til en bankunion.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i samtale med europæiske ministerkolleger. Foto: Virginia Mayo/AP

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager så skrider forhandlingerne i ECOFIN fint frem og der er betydelig lydhørhed over for de danske ønsker i forhold til, hvordan en bankunion skal håndtere pengeinstitutter, der krakker.

I et interview med FinansWatch siger ministeren, at man blandt ministrene diskuterer forslaget om, hvordan den enkelte medlemsstat skal kunne hjælpe bankerne – samt hvordan man skal kunne gøre det indenfor en fælles bankunion.

”Hvis jeg sammenligner den danske model, hvor ejerne skal betale den første regning, dernæst kommer sektoren og i sidste ende skatteyderne, men kun som en slags mellemfinansiering, altså hvor det offentlige får sine penge retur, så er de forslag vi debatterer meget tæt på det, som vi kender fra Danmark,” siger Margrethe Vestager.

- Hvad er det for nogle argumenter, der bider på, siden det går i den retning?

”Det bedste argument er erfaringerne fra virkeligheden. De slår igennem. Mange medlemslande har jo erfaring med, at de må punge ud i stor stil, når banker går ned. Der er en meget stor sammenhæng mellem dårlig økonomi i banksektoren og dårlig økonomi på statsbudgetterne. Man trækker så og sige hinanden ned. Så de lande kan godt se, at man kan gå en anden vej. Den danske vej, hvor sektoren selv betaler en del af regningen,” siger Margrethe Vestager til FinansWatch.

Britisk finansminister kæmper mod EU-loft over bankbonusser 

Internationalt: Vestager lægger pres på EU-kommissær

Rohde: Danskes størrelse sender Danmark mod bankunion

"En bankunion er helt eksistentiel - men ikke for Danmark" 

Læs også