"Boligejerne kan ikke løfte pokalen endnu"

Margrethe Vestager vurderer, at Danmark har vundet 1. halvleg med de nye kapitalkravsregler, men der er fortsat et stykke vej endnu, før den særlige danske realkredit-model er endegyldig reddet.

Foto: Morten Langkilde

”Det er for tidligt at hæve pokalen”.

Sådan siger økonomi og indenrigsminister Margrethe Vestager til FinansWatch, i minutterne efter det blev offentliggjort, at EU-Parlamentet og EU’s finansministre er blevet enige om de nye kapitalkravsregler, der udover det helt specifikke omkring kapitalstyrken samt kvaliteten af denne, også handler om ”whistle-blower”-ordninger og størrelsen på bonusordningerne i finansielle virksomheder.

Set med danske briller har noget af det helt afgørende været, at de danske realkreditobligationer fortsat kan tælle med i bankernes likviditetsreserver, som det er tilfældet i dag. Og her har dagens aftale været en ubetinget sejr for de danske interesser, men Vestager advarer om, at der fortsat er et stykke vej endnu.

Vestager 'vil gøre alt' for at redde dansk realkredit 

Nykredit: Lang vej hjem for realkreditten 

Objektive kriterier

”I forhold til de danske realkreditobligationer, så synes jeg, at det er landet godt. Vi har afsluttet 1. halvleg og vi er foran. Det vigtigste er, at aktiver bliver anerkendt efter objektive kriterier, altså hvad de er, hvad de har vist sig værd, de bliver ikke vurderet ud fra, hvad de hedder. Det har alle lært, at det kommer der ikke noget godt ud af. Men det er for tidligt at løfte pokalen,” siger Margrethe Vestager til FinansWatch.

Hun karakteriserer dagens aftale omkring kapitalkravsreglerne som værende rigtig god.

”Der er tekniske ting der udestår, som man ikke skal undervurdere, men der er en generel enighed, Så det har været en meget god dag for os alle sammen,” siger ministeren, der som EU-vært sidste forår tog hul på de svære forhandlinger.

Læs også