Danske varer kan være udenlandske

Flere dagligvarer, der ser danske ud, viser sig at være produceret i udlandet.

Der kan være god grund til at tjekke, hvor din vare kommer fra - selv når den umiddelbart ser dansk ud.  Arkivfoto: Mads Nissen

De fleste kender det. Den der særlige følelse, når de danske kartofler kommer i butikkerne og de danske jordbær igen står på hylderne.

For mange forbrugere er der noget særligt ved danske varer.

"Danskerne vil helst købe danske varer, når det drejer sig om almindelige dagligdagsvarer, for dem har vi størst tiltro til," fortæller Klaus G. Grunert, professor og forsker i forbrugeradfærd ved Aarhus Universitet.

Det er vildledende, hvis produktet har et decideret dansk navn.

Klaus G. Grunert, Professor og forsker i forbrugeradfærd, Aarhus Universitet.

Det ved producenterne også.

Derfor forsøger de ofte at kamuflere, at deres varer ikke er produceret i Danmark ved at give dem danske navne.

"Jeg synes, det er vildledende," siger Klaus G. Grunert.

Danske bogstaver i udenlandske varer

Ifølge en undersøgelse, som Forbrugerrådet netop har offentliggjort, er der tale om en generel tendens til, at mange varer giver udtryk for at være danske, uden reelt at være det.

Det betyder, at du ikke kan være sikker på, at varer med danskklingende navne - måske ovenikøbet med æ, ø og å i navnet, faktisk er produceret i Danmark.

I Netto sælger man f.eks. cocktail- og brunchpølser under det meget danskklingende navn Midgård, men begge varer er i virkeligheden produceret i Polen.

”Det er vildledende, hvis produktet har et decideret dansk navn - specielt hvis det ovenikøbet har danske bogstaver," siger Klaus G. Grunert.

Pølsemesterens pølser er polske

Netto sælger også tysk producerede varer under danske navne. Det drejer sig bl.a. om Salatmesterens Kartoffelsalat, Pølsemesterens Hotdogpølser og Pølsemesterens Frankfurtere, samt brød fra Skovmøllen og fra Den Gamle Mølle.

Undersøgelsen
  • Forbrugerrådet Tænk lavede en stikprøve i fem danske supermarkeder, hvor de tjekkede oprindelseslandet for varer med dansk navn og udseende.
  • Der blev fundet flest eksempler i Netto, men de øvrige fire kæder, Superbrugsen, Lidl, Fakta og SuperBest, fulgte ifølge undersøgelsen også godt med.
Kilde: Forbrugerrådet.

I Fakta er det især grøntsagsserierne, man skal tage under lup. Dele af butikskædens Sund Fornuft-grøntsagsserie er nemlig - trods det danske navn - ikke produceret i Danmark. Det drejer sig om ærterne og den hakkede spinat, der er fra Belgien og broccolien, der er fra Polen.

Se Forbrugerrådets liste over de varer, der ser danske ud, men som er produceret i udlandet, her.

Forbrugerne føler sig snydt

”Mange vil føle sig snydt, når de finder ud af, at det produkt de har købt - stik imod deres forventning - ikke er produceret i Danmark," vurderer Klaus G. Grunert.

Han erkender dog, at det formentlig er de færreste, der vil opdage, at deres vare ikke er fra Danmark. Det finder man nemlig kun ud af, hvis man nærlæser på produktet.

”Det kan give bagslag for producenterne, hvis forbrugerne føler sig snydt, for så vil de måske begynde at se efter andre tilsvarende produkter," siger Klaus G. Grunert. Han mener dog også, at det kan have den modsatte effekt, hvis forbrugeren finder ud af, at der reelt set ikke er forskel på varer fra Danmark og fra udlandet.

Vi vil helst have danske varer

Ifølge Klaus G. Grunert skyldes forbrugernes klare præference for danske varer flere ting:

"Mange forbrugere har mere tiltro til at produkter fra deres eget land er produceret på forsvarlig vis. Desuden er der større sandsynlighed for, at de er friske, fordi de har været kortere tid undervejs, og det sætter mange forbrugere også stor pris på," siger han. 

”Men forbrugernes præference er ikke nødvendigvis bundet i noget rationelt. Man har simpelthen bare en formodning om, at varerne er bedre, hvis de kommer fra ens eget land.”

Dét fik Netto at mærke, da butikskæden i januar i år annoncerede, at der ville komme flere polske varer på butikkens hylder.

Det fik mange forbrugere op på barrikaderne og der blev rettet en heftig kritik mod Netto. Kritikken førte til, at kæden valgte at droppe ideen om at indkøbe flere varer fra Polen.

Er du opmærksom på, om de varer du køber, er produceret i Danmark?

Læs også