Statsministeren var langt nede

Helle Thorning-Schmidt fik en nedtur på 1.250 meter i en mineskakt under sit besøg i Sydafrika.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt besøger en Impala Platinium-minen i Sydafrika.  Foto: JP

RUSTENBURG

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var langt nede, da hun i går besøgte Impala Platinium-minen ved Rustenburg i Sydafrika.

Minerne tjener ikke penge, og så holder de igen med investeringerne.

Peter Lohrmann, direktør, FLSmidth, Sydafrika
Iført skriggul kedeldragt og sikkerhedshjelm fik statsministeren en nedtur på 1.250 meter i en mineskakt for at opleve produktionen af det sjældne og kostbare ædelmetal.

I dybet kastede ministeren sig bl.a. ud i at prøve boreoperatørernes krævende og farlige arbejde – dog under kontrollerede forhold.

Med på rundvisningen var ledelsen i FLSmidths sydafrikanske afdeling, som er en af mineindustriens store leverandører af udstyr, der dækker hele proceskæden inden for udvinding af platin, kobber og kul. Men FLSmidth mærker også, at platinindustrien har det svært.

Industri under pres

»Platinindustrien er under pres – hovedsageligt på grund af priserne, men usikkerheden på arbejdsmarkedet spiller også ind. Minerne tjener ikke penge, og så holder de igen med investeringerne,« siger koncernens adm. direktør i Sydafrika, Peter Lohrmann.

FLSmidth har omkring 1.000 ansatte i Sydafrika, og de betjener kunder i Afrika syd for Sahara – bl.a. miner i Mozambique, Zambia, Botswana, Ghana, Mali, Zimbabwe og D.R. Congo.

Produktionsudstyret produceres rundt omkring i verden, men ingeniørerne sidder i Danmark, hvor overskuddet af den sydafrikanske omsætning på 2,8 mia. kr. ligeledes lander.

Derfor er der også danske arbejdspladser i den sydafrikanske industri, hvilket netop er et af budskaberne fra den besøgende statsminister. Hun har i de seneste par dage talt med en række danske forretningsfolk, som trods politisk usikkerhed, korruption og bøvlet bureaukrati har slået sig ned i Sydafrika.

Socialt ansvar

»Mest indtryk har det gjort på mig, at de er glade for at gøre forretninger i Sydafrika og optaget af de mange muligheder, der er. Så selv om der er udfordringer, er indtrykket, der bundfælder sig, at de er meget, meget tilfredse. Når den sydafrikanske regering giver dem påbud om at tage socialt ansvar, så gør de det, og mange af dem gør mere end påkrævet.

Det, virksomhederne efterspørger, er politisk stabilitet og stabilitet om rammevilkårene,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge regeringens vækstmarkedsstrategi for Sydafrika skal Danmarks eksport til landet øges med 50 pct. i løbet af fem år. En ny klimaaftale skal bl.a. skaffe nye danske vindmøllejob.

Danmarks eksport udgjorde i 2011 1,6 mia. kr., mens vi importerede sydafrikanske varer for 1,3 mia. kr.

Planen om at øge eksporten tager udgangspunkt i 2011-tallet. Ambitionen er altså, at Danmarks eksport til Sydafrika i 2016 skal udgøre mindst 2,4 mia. kr.

Helle Thorning-Schmidts besøg i Sydafrika sluttede i går, da hun fortsatte sin rejse til Tanzania i Østafrika.

Besøget markerer 50-året for det dansk-tanzanianske bistandssamarbejdes begyndelse.

Læs også