Regelkoks rammer virkelystne ledige

Du må gerne kigge efter visitkort - men du må ikke skrive dit telefonnummer på.

Foto: Ole Lind

Dagpengemodtagere, der vil undersøge mulighederne for at blive selvstændige, skal holde tungen lige i munden, hvis de vil undgå en økonomisk begmand. Det skriver Avisen.dk.

De ledige, der ønsker at starte egen virksomhed støder på et hav af regler, som skal overholdes på millimeteren. For mens grænsen mellem at være dagpengemodtager og selvstændig er hårfin, er konsekvensen for at træde ved siden af et stop for dagpenge.

I nogle tilfælde et krav om tilbagebetaling.

"Det er bindegalt, at reglerne er så stramme," siger Ole Wejse Svarrer, der netop er netop sprunget ud som selvstændig efter at have taget livtag med det danske dagpengesystem til Avisen.dk.

Må/må ikke

Eksempelvis må du godt undersøge, hvad en hjemmeside og visitkort koster. Men du må ikke bestille visitkortene eller lave en hjemmeside. Så er du nemlig i gang med at markedsføre din virksomhed, selv om du end ikke er momsregistreret eller har tjent en bøjet femøre.

Du må også gerne udarbejde salgsmateriale til din nye virksomhed, når bare du ikke skriver telefonnummer, mail og priser på, så potentielle kunder kan kontakte dig.

Så er du nemlig i gang med at sælge en ydelse, lyder et andet eksempel, som Avisen er stødt på.

Slukker ildsjæle

Flere a-kasser fortæller ifølge Avisen.dk, at reglerne i mange tilfælde virker som en spand koldt vand i hovedet på ildsjæle, der gerne vil starte egen virksomhed.

Teamchef i Ledernes a-kasse Gyrid Teglers forklarer, at du formelt set krydser grænsen, så snart du foretager det mindste konkrete skridt i retning af at starte egen virksomhed.

"Der er store problemer forbundet med at være på dagpenge og ville starte egen virksomhed. Det er en hårfin balanceøvelse, folk skal ud i," siger Gyrid Teglers til Avisen.dk.

Svært at komme i banken

Det samme siger man i ASE a-kasse, der er a-kasse for mange selvstændige og iværksættere.

"Reglerne kvæler mange, der prøver at starte en virksomhed. Som selvstændig løber du en stor økonomisk risiko, fordi du ikke har ordentlig mulighed for at undersøge, om din forretnings-idé holder og sondere markedet," siger Janne Tolstrup, der er juridisk konsulent i ASE til Avisen.dk.

Som eksempel på et af de bespænd, folk oplever, peger Janne Tolstrup på, at det ofte kræver et banklån at starte egen virksomhed. Men da bankerne mange gange stiller krav om en solid forretningsplan, er der behov for mere end blot løse idéer om, hvad virksomheden skal tjene penge på.

Og hvis du er så konkret i din forretningsidé, er du allerede på kant med reglerne og den måde, som dagpengeloven skal tolkes.

"Reglerne er skruet sådan sammen, fordi dagpenge ikke må blive skjult erhvervsstøtte til at starte egen virksomhed," forklarer Gyrid Teglers.

Forbudt møde med jobcenterchef

Der problem stødte Ole Wejse Svarrer ind i, da han spurgte sin a-kasse om lov til at sondere markedet. Hans nye virksomhed rådgiver forskellige myndigheder om, hvordan de kommunikerer med borgere.

Så længe han var på dagpenge, måtte han slet ikke undersøge behovet for det, han ville leve af i fremtiden.

Eksempelvis sagde a-kassen nej til hans ønske om at lave et møde med en jobcenterchef for at høre, hvilke typer breve, de sendte ud.

Jobcenterchefen kunne teoretisk set blive en kunde i fremtiden, så den gik ikke. Han skulle nemlig være til rådighed 37 timer om ugen, hvis han skulle finde et job i mellemtiden.

Læs også