Nye skatteregler sætter gang i bolighandlerne i Kina

Kineserne overflyder nu markedet med brugte lejligheder for at undgå skattesmæk.

Foto: AP

Boligmarkedstransaktionscentre i storbyer såsom Beijing, Shanghai og Guangzhou har siden fredag, hvor de nye regler, som ikke er trådt i kraft endnu, blev annonceret, været pakket med kinesere, som vil offentliggøre deres intention om at sælge deres lejlighed.

Allerede i lørdags, altså kun én dag efter annonceringen, kunne det store ejendomsmæglerselskab i Beijing 5i5j Real Estate melde om en stigning på 30 pct. i antallet af forespørgsler efter køb og salg af brugte lejligheder. Det beretter Xinhua News.

Har travlt med at handle

De kinesiske myndigheder lagde fredag et notat ud på sin hjemmeside, der beskriver, at den nuværende skat på salg af brugte lejligheder vil stige til 20 pct. fra blot 1-2 pct., mens at kravene til udbetaling ved køb af lejlighed nr. to også vil stige.

- De nye regler er et kraftigt slag til det brandvarme marked for brugte lejligheder, især i de store byer. Mange mennesker, både købere og sælgere, vil dog lige nu skynde sig på markedet for at færdiggøre deres handler inden de nye regler er fuldt ud implementeret, forklarer senior analytiker hos Centaline Property Zhang Dawei ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua News.

Oveni i de nye skatteregler samt det faktum, at lokalregeringerne i områder, som er hårdt ramt af boligprisstigninger, kan vælge at øge kravet til udbetaling for en købers anden og tredje lejlighedskøb, så planlægger centralregeringen også at gøre finansieringen af boliglån dyrere.

Selvom centralregeringens notat ikke specifikt gav oplysninger om dette, så vurderer branchefolk, at udbetalingsprocenten på købers andet køb kan stige til 70 pct. fra de nuværende 60 pct. i nogle storbyer, mens renten på boliglån muligvis vil stige til 30 pct. over referencerenten.

Læs også