Moody's banker Spar Nord ned på fusion

Næsten et år efter Spar Nord opgav samarbejdet med ratingkæmpen Moody's, er banken nu blevet nedgraderet.

PR-foto

Vi har ikke brug for en rating. Sådan lød det sidste forår fra Spar Nord i kølvandet på, at banken havde besluttet sig for at opgive sin eneste af slagsen fra kreditvurderingsbureauet Moody's.

"Vi fatter ikke en bjælde af hvad Moody's har gang i" 

Men en rating får Spar Nord alligevel; som Moody's varslede i efteråret i kølvandet på Spar Nords fusion med Sparbank har ratingkæmpen nu vurderet fusionen i lyset af det samlede regnskab, og er kommet frem til en nedgradering.

Moody’s giver fusions-advarsel til Spar Nord

Nedskrivninger æder indtægter

"Nedgraderingen sker hovedsagligt for at reflektere den usikkerhed, der er om kreditkvaliteten i porteføljen overtaget fra Sparbank og i de opgivne leasingoperationer," skriver Moody's og fortsætter:

"Moody's noterer sig også det underliggende pres på Spar Nords drift (...) hvor hensættelser til nedskrivninger nu udgør 81 pct. af indtægterne før nedskrivninger i 2012 mod 65 i 2011, mens egenkapitalforrentningen fortsat er lav med 3,6 pct. i 2012."

Samtidig hæfter ratingbureauet sig også ved bankens faldende udlån, og udfordringer med udlån til landbrug og ejendomme.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Problematisk kreditbog

Moody's gør samtidig klart, at man anerkender, at fusionen kan styrke Spar Nords potentiale via ekspansion i kerneområderne i Jylland, men vægter det dog stadig tungere, at man ser Sparbanks kreditbog som en væsentlig svækkelse af Spar Nords.

Spar Nords rating går til Ba1/NP og et stabilt outlook, mens bankens grundlæggende kreditvurdering går ned til ba1 fra baa3, hvilket i begge tilfælde rykker Spar Nord fra investment grade-kategorien til kategorien spekulativ. Banken befinder sig dermed i Moody's D+-kategori. Bankens senior, junior og hybridgæld nedgraderes også.

Meddelelsen fra Moody's indeholder ikke en passus om, at ratingaktionen skulle være bureauets sidste overfor banken.

Tidligere:

Moody’s giver fusions-advarsel til Spar Nord 

"Vi fatter ikke en bjælde af hvad Moody's har gang i"

Spar Nord skrotter Moody's

Læs også