Grundfos tjente 1,8 mia. sidste år

Indtjeningen er blevet forbedret med 8,3 pct., viser regnskabet.

Arkivfoto: Christian Klindt Sÿlbeck

Overskuddet var i 2012 100 mio. kr. lavere end i 2011.

Omsætningen endte sidste år på 22.590 mio. kr. i forhold til 21.166 mio. kr. i 2011.

Grundfos 2012
  • Vækst i omsætningen på 6,7 pct. til 22,6 mia. kr.
  • Resultat før skat: 1,9 mia. kr.
  • Historisk højt investeringsniveau: 2 mia. kr.
  • Rentebærende nettotilgodehavende på 2,6 mia. kr.
  • Soliditet på historiske 65,3 pct.

"Vi har ikke været i stand til at køre lige så hurtigt, som vi kunne tænke os. Derfor er vi ekstra glade for at kunne præsentere årsresultatet, hvor vi har opnået vores målsætninger, ligesom det er lykkes for os at tage markedsandele," siger koncernchef Carsten Bjerg i en kommentar til regnskabet.

På de såkaldte modne europæiske markeder, Tyskland, Danmark og Storbritannien, har Grundfos oplevet en beskeden vækst. De gældsplagede sydeuropæiske lande har derimod lagt en dæmper på forretningen.

Man skal længere væk for at finde fremgang, der for alvor batter. De østeuropæiske markeder, herunder især det russiske, har sammen med USA og ikke mindst Mexico vist gode takter. Forretningen i Mexico er alene stieget med 32 pct.

"Vores organisation har været god til at omstille sig og se nye muligheder. Vi har været gode til at sælge produkter med større værdi for vores kunder, hvilket da også belønnes af kunderne," siger Carsten Bjerg.

Det er den fortsatte makroøkonomiske usikkerhed, der præger billedet, når pumpekoncernen skal forsøge at se ind i fremtiden. Mange af kunderne har det svært, og det vil fortsætte, vurderer man. For 2013 venter Grundfos en vækst svarende til 2012.

Historisk investering

Grundfos oplyser desuden at man planlægger investeringer for 2 mia. kr. Det er det højeste niveau i koncernens historie. Udover produktudvikling skal pengene bruges på to nye fabrikker i henholdsvis Serbien og Ungarn.

Men det er ikke kun i de østeuropæiske lande, at Grundfos vil øge sin tilstedeværelse. Der satses særligt på vækstmarkederne.

Læs også