Indlånsrente kan gå i minus i dag

Den Europæiske Centralbank står i et historisk dilemma.

ECB har det problem, at renterne allerede er i bund. Foto: AP/Michael Probst

Torsdagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB) imødeses med ganske stor spænding.

Halvsløje inflationstal peger på nødvendigheden af en rentesænkning for at sikre en vitaminindsprøjtning til økonomien. Aktuelt er inflationen med et skøn på 1,6 pct. i 2013 og 1,4 pct. i 2014 i eurozonen et stykke under målsætningen om 2 pct. på mellemlangt sigt.

Negativ rente

Det kalder på en reaktion, men ECB har bare ét problem.

Vi tror derfor, at selv om ECB rasler lidt med sablen nu, så kommer de pengepolitiske renter nok aldrig længere ned, end de er i dag.

Seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland

"Renten er allerede så lav, at det næsten ikke er muligt at sænke den yderligere. Indlånsrenten ligger på 0. Hvis den skal sænkes, vil det betyde, at renten bliver negativ, så bankerne i eurozonen skal betale for at placere penge hos ECB. Det er aldrig prøvet før i eurozonen og kan risikere at skabe flere problemer, end det løser," skriver cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar.

Danmark er et af få lande, der har erfaringer med negative pengepolitiske renter. Det skete, da Nationalbanken sidste sommer på grund af landets fastkurspolitik måtte indføre negative renter.

Øger udgifterne

Problemet ved en negativ indlånsrente er, at det vil øge bankernes udgifter og dermed gøre livet sværere for ikke mindst de svageste banker. Det vil i sig selv virke hæmmende på økonomien, og dermed vil det virke stik imod hensigten at sænke renten.

Omvendt vil en negativ indlånsrente kunne påvirke de i forvejen lave flekslånsrenter i nedadgående retning - formentlig til understøttelse af det slumrende danske boligmarked.

Sidste skud

Der er dog fortsat den mulighed for centralbanken, at den kan sænke udlånsrenten, der aktuelt er på rekordlave 0,75 pct., til 0,5 pct. eller 0,25 pct.

"Det vil dog så være sidste skud i bøssen, og ECB vil formentlig gerne gemme sidste skud til en nødsituation. De seneste måneder har vist små tegn på fremgang i eurozonens økonomi. Det giver ECB et figenblad til at retfærdiggøre, at der ikke er behov for en rentenedsættelse nu. Vi forventer derfor, at ECB holder krudtet tørt i denne uge," forklarer Jacob Graven.

Tegn på bedring

Heller ikke i Danske Bank venter man, at centralbankchef Mario Draghi og co. piller ved renten i denne omgang.

"Vi forventer, at der vil komme tegn på økonomisk bedring i euroområdet i de kommende måneder – også udenfor Tyskland. Vi tror derfor, at selv om ECB rasler lidt med sablen nu, så kommer de pengepolitiske renter nok aldrig længere ned, end de er i dag," lyder det fra seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland.

Som et alternativ til at sænke rentepilen kan ECB vælge at gøre det mere fordelagtigt for bankerne at låne i centralbanken. Det vil indirekte stimulere økonomierne, fordi bankernes adgang til finansiering lettes, og dermed vil de være mindre tilbageholdende med at låne penge ud.

Sidste udvej

En anden mulighed er at lade seddelpressen trykke nye penge, som bruges til at opkøbe obligationer for at presse renterne ned.

"Der er dog ingen tvivl om, at opkøb af obligationer for nye penge vil være absolut sidste udvej for ECB. Især den tyske fløj i ECB vil blive svære at overbevise. Men ECB har gennem de seneste år bøjet principperne mere end nogen havde troet muligt for 5-6 år siden," skriver Jacob Graven.

Læs også
Top job