Aktier: Danske Bank trækker C20 modsat Europa

Efter fire gode dage med fire rekorder tog de danske aktier en puster onsdag, hvor stigningerne forsvandt som dug for forårssolens varmende stråler.

Med relativt tunge aktier som Novo Nordisk og Danske Bank klædt i rødt kunne Danmark ikke holde den positive tendens som ellers blev sået bredt i Europa onsdag med stigninger op til en lille procent i Tyskland efter stigninger i Asien onsdag og i USA både tirsdag og ved åbningen onsdag.

C20 Cap-indekset lukkede med et fald på 0,7pct. til indeks 584,51 onsdag.

- Det er en tendens til at det er defensive aktier, der kører pænt, hvis man ser bort fra Novo Nordisk, der falder, siger afdelingschef i Sydbank, Ole Kjær Jensen, over for Ritzau Finans og fremhæver stigningerne i forsikringsaktierne, TDC, WDH og Novozymes, som eksempel på det.

En række konjunkturfølsomme aktier blander sig dog også i C20-toppen, som Mærsk og FLS.

Danske Bank blev onsdag presset af storaktionæren Realdanias salg af 52 mio. aktier i banken. Aktierne blev afregnet til 105 kr., hvilket i forhold til slutkursen tirsdag svarede til en rabat på 5,7 pct. til køberne. Aktien lukkede i 106,10 kr. - 4,7 pct. lavere.

Det sendte faktisk også aktien ned meget tæt på bunden af det brede europæiske Stoxx 600-indeks, hvor Danske Bank sluttede med en placering som sjettesidst blandt indeksets 600 aktier. National Bank of Greece funklede i bunden af indekset.

- Det er fair nok, at aktien handles ned, når der er blevet placeret 52 mio. aktier til 105 kr., siger Ole Kjær Jensen, der dog vurderer aktien som interessant efter kursfaldet.

Kollegaen Nordea holdt onsdag kapitalmarkedsdag i London. Det gav nu ikke positiv opmærksomhed. Aktien lukkede med et fald på 2,1 pct. i 67 kr.

De to banker var agterlanterner i C20-indsekset.

Blandt topaktierne lå forsikringsselskaberne Tryg og Topdanmark. Flere medier skrev onsdag om, at forsikringsbranchen tjener gode penge i disse år, hvilket også Topdanmarks regnskab - det sidste C20 årsregnskab - tirsdag vidnede om. Topdanmark steg 1,3 pct. til 1402 kr., mens Tryg steg 0,7 pct. til 469,90.

Uden for indekset "fejrer" ØK-aktionærerne den venezuelanske præsident Hugo Chavez død med en kursstigning på 6,3 pct. til 110,5 kr. Der spekuleres i, at hans død kan være startskuddet til forfatningsmæssige ændringer, der i sidste ende kan være gavnlige for ØK, som har store aktiviteter i landet gennem det tidligere EAC Foods, der nu hedder Plumrose.

Der er ligeledes uden for indekset fokus på rederiet Norden, der onsdag morgen leverede et årsregnskab garneret med skuffende 2013-forventninger.

Det forgangne år bød på et dundrende underskud på 279 mio. dollar, hvor analytikerne havde dog et endnu større underskud på 297 mio. dollar. Regnskabet er påvirket af nedskrivninger på 300 mio. dollar. Driftsresultatet EBITDA faldt til 148 mio. dollar fra 186 mio. dollar i 2011. For 2013 forventer rederiet et fald i driftsresultatet til 15-45 mio. dollar, hvor analytikerne ifølge SME Direkt forud for regnskabet havde estimeret et EBITDA på 120 mio. dollar.

Forventningerne fik bemærkningen en "gedigen skuffelse" med fra Sydbank.

Aktien i rederiet steg 0,4 pct. til 179 kr.

Det århusianske minikonglomerat Schouw & Co. leverede regnskab og aktien steg på den konto 2,1 pct. til 173,50 kr.

Selskabet betegnede 2012 som et historisk godt år og leverede et driftsresultat (EBIT) på 772 mio. kr., hvilket var en klar forbedring fra 644 mio. kr. i 2011. For indeværende år venter selskabet en øget omsætning primært grundet højere råvarepriser, mens hård konkurrence presser indtjeningen. Konkret lyder prognosen for året på en omsætning på i størrelsesordenen 13,5 mia. kr. og et EBIT i intervallet 680-770 mio. kr.

Firstfarms nedjusterede forventningerne til 2012 grundet sygdom, underslæb og nedskrivninger. En cocktail, som markedet takserede til et kursfald på 3,3 pct. til 32,5 kr. Firstfarms venter nu et driftsunderskud (EBIT) for 2012 på 28-30 mio. kr. fra tidligere et underskud på 15-20 mio. kr. Firstfarms nedjusterede ligeledes sine forventninger i november sidste år.

Arkil Holding er ved at færdiggøre regnskabet for 2012, der offentliggøres 20. marts. Det gav en opjustering, der blev belønnet med en kursstigning. Selskabet ser nu et resultat på cirka 55 mio. kr. før skat mod tidligere udmeldte forventninger om 30-40 mio. kr. på den post.

Aktien steg 14,4 pct. på nyheden til 469 kr.

Læs også