Nyuddannede snyder sig selv for dagpenge

Hver anden ledige dimmitend får ikke meldt sig tids nok i a-kasse. Uddannelsesinstitutionerne skal give bedre karriererådgivning, mener Danske Studerendes Fællesråd.

Ligesom i resten af Europa bliver mange unge mødt af arbejdsløshed, når de er færdige på uddannelsen.  Foto: Manu Fernandez/AP

En undersøgelse fra CA a-kasse viser, at hver anden ledige dimmitend går glip af den første måneds dagpenge, fordi de ikke får meldt sig tids nok i a-kasse. I alt svarer det til, at de nyuddannede snyder sig selv for hver 14.235 kroner, hvis de bliver ledige efter uddannelsen.

Det undrer CA a-kasses direktør, Christian Søbye Friis, at de studerende ikke tager imod det gratis tilbud om a-kasse.

"Der er ingen udgifter, bindinger, og ingen risiko ved studiemedlemskabet. Fordelen er så åbenlys, at alle burde sørge for at melde sig ind senest et år, inden uddannelsen slutter," siger han til Jyllands-Posten.

Skræmmende arbejdsløshed

Christian Søbye Friis påpeger, at man i en a-kasse også kan modtage karriererådgivning, som kan hjælpe de studerende til helt at undgå arbejdsløsheden.

Risikoen for at blive ledig efter endt uddannelse er bestemt til stede. I 2012 var hele 57 pct. af de nyuddannede ledige i den første måned efter endt uddannelse.

Det tal er skræmmende højt, lyder det fra Danske Studerendes Fællesråd, som opfordrer de studerende til at gøre brug af dagpengesystemet.

"Først og fremmest er arbejdsløsheden et stort og massivt problem, som vi skal have gjort noget ved. Derfor synes jeg også det er voldsomt, at der er så mange, der ikke gør brug af det system, der netop skal sikre, at de har frirum til at søge de jobs, de er uddannede til," siger formand for DSF, Jakob L. Ruggard.

Uddannelsesinstitutioner bør tage ansvar

Men ansvaret er ikke alene de studerendes, mener Jakob L. Ruggard. Han opfordrer også uddannelsesinstitutionerne til at tage mere ansvar.

"Universiteterne og handelshøjskolerne bør være dygtigere til at tilbyde deres studerende karrierevejledning. Derudover er der måske også fra politisk hold grund til at synliggøre vigtigheden af a-kasserne," siger formanden til Jyllands-Posten.

Men selv om der ifølge formanden mangler fokus på området, er der stadig flere studerende, der benytter sig af a-kasserne. Ifølge tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen var i alt 92.784 studerende studiemedlemmer i en a-kasse pr. 1. januar 2013. Det er en stigning på 28.441 alene i 2012.

Læs også