Ny solcelle-told bringer importør i klemme

"Solcellemarkedet for private boligejere forsvinder fuldstændig," forudser Dansk Byggeri.

Færre og færre danskere får lyst til at investere i et solcelleanlæg, forudser Dansk Byggeri. Foto: Gorm Branderup

"Vi bliver efterladt i ingenmandsland."

Sådan siger Søren Madsen, der er daglig leder i grossistvirksomheden Solia A/S, efter EU har besluttet at registrere alle solceller, der importeres til Europa. Disse solceller vil så blive pålagt ekstra toldafgifter på op til 60 pct., når EU højst sandsynligt vedtager straftolden i løbet af sommeren.

EU har ikke forhandlet aftalen på plads - men ikke desto mindre kommer straftolden til at gælde med tilbagevirkende kraft fra den 6. marts. Det kommer til at ramme virksomheden hårdt.

Ekstraregning på 7 mio. kr.

Solia A/S købte 15 containere med solceller fra Kina for få uger siden. Solcellerne har en samlet værdi på over 15 mio. kr., og pålægges der straftold, vil virksomheden få en ekstraregning på op mod 7 mio. kr.

Problemet er, at straftolden virker med tilbagevirkende kraft. Solia A/S ved altså ikke, om de er købt eller solgt.

"Vi bliver efterladt i ingenmandsland, fordi vi ikke ved, om tolden kommer. Hvis vi skal vente og se tiden an, betyder det, at vi ikke har nogen omsætning det næste halve år. Det kan vi selvfølgelig ikke leve med," siger Søren Madsen.

Han frygter, at de europæiske solcelleproducenter sætter prisen op, så efterspørgslen daler. Derfor er virksomheden allerede begyndt at agere uden for Europas grænser. Blandt andet har Solia A/S i Vestafrika agenter, som skal finde projekter. Solia A/S skal så varetage leveringen, mens lokalbefolkningen monterer anlæggene.

Solcelleaftale
  • Den 20. november 2012 trådte den nye solcelle-aftale i kraft.
  • Aftalen blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og De Konservative.
  • Hvis man investerer i solcelleanlæg, kommer man på en timebaseret nettomålerordning.
  • Man slipper altså for at betale afgifter og PSO, der opkræves som en tarif på forbrugernes elregning, af den strøm, man bruger inden for den time, hvor strømmen er produceret - men til gengæld kan man ikke længere "opspare" el på nettet til senere brug.
Kilde: Altinget.dk

"Hul i hovedet"

Solia A/S er ikke den eneste danske solcelleleverandør, som bliver ramt af de nye regler.

Usikkerheden omkring fremtidens solcellemarked har allerede betydet, at Paul Riis Arndt, som er administrerende direktør i DanSolar, har måttet afskedige fem medarbejdere. Hvis straftolden bliver vedtaget, er DanSolar nødsaget til at flytte sine aktiviteter til udlandet.

"EU skyder sig selv i foden. De vedvarende energitiltag vil gå i stå, og prisen bliver presset i vejret. Det går ud over kvaliteten, fordi de dyre solcelleanlæg ikke kan sælges," siger Paul Riis Arndt.

"Det er fuldstændig hul i hovedet."

Det endelige dødsstød

Dansk Byggeri er rystet over EU's beslutning om at pålægge kinesiske solceller straftold. De mener, at det danske solcellemarked for boligejere mister sit eksistensgrundlag.

"Markedet for private boligejere kommer til at forsvinde fuldstændig. Det er det endelige dødsstød til et marked, som allerede er i knæ," siger energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Mieke Bak Rasmussen.

EU indfører straftold på kinesiske solceller, fordi de europæiske solcelleproducenter sidste år indgav en officiel klage til EU-Kommissionen. Producenterne mener, at prisen på solceller har været holdt kunstigt nede for at kunne holde trit med kineserne - og det har kostet mange producenter livet.

Priserne stiger

"Man vil beskytte de europæiske producenter - men i samme ombæring ødelægger man solcellemarkedet," siger Mieke Bak Rasmussen.

Dansk Solcelleforening mener, at solcellevilkårene herhjemme skrider i svinget, fordi vilkårene er skruet sammen ud fra en formodning om, at prisen på solcelleanlæg falder.

Regeringen havde forudsat et prisfald på solcelleanlæg på 20 pct. årligt, da den vedtog den nuværende solcellelov. Udfaldet er det stik modsatte, hvis man pålægger kinesiske solceller en straftold, forudser Dansk Solcelleforening.

"Man ændrer rammevilkårene for hele markedet," siger konsulent Per Henriksen.

Kan ikke betale sig

Undersøgelser fra Deloitte har slået fast, at selv med regeringens positive forventninger til prisudviklingen vil tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg være over 20 år.

Nu kommer anlæggene aldrig til at betale sig selv hjem, mener Dansk Byggeri.

"Ikke blot får solcelleejerne i dag mindre og mindre årligt for den strøm, de sælger, men nu bliver anlæggene oveni købet dyrere. Det vil have en markant negativ effekt på de få arbejdspladser i branchen, der er tilbage," siger Mieke Bak Rasmussen.

Læs også