Simple kneb dræber vejens snegle

130 mio. kr. kan være en vej uden om irriterende og langsomme køer.

Foto: Gorm Branderup

Færre bilkøer og flere arbejdspladser.

Noget nær sådan lyder konklusionen i en ny rapport, der opfordrer til, at kommuner og Folketinget bruger 130 mio. kr. på 10 konkrete vejprojekter.

Det vil nemlig sikre en bedre og mere smidig afvikling af transporter af bl.a. vindmøllevinger, samtidig med at vindmøllebranchen får bedre arbejdsvilkår, lyder anbefalingen i rapporten, som vindmølleindustrien, en håndfuld jyske kommuner, tre regioner og politiet har udarbejdet.

»Det er godt for dansk økonomi, at produktionen af vindmøller foregår her i landet, men det kræver investeringer, der smidiggør transporterne, samtidig med at hensynet til øvrige trafikanter og borgere sikres,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien.

Sådan kan det gøres

Han håber, at rapporten vil inspirere både kommuner, regioner og Folketinget til at finde pengene til de anviste projekter.

De konkrete projekter, der peges på, kan f.eks. handle om noget så banalt som at få skabt større frihøjde på en bro, så lastbiler undergår at skulle køre gennem et byområde med tæt trafik.

Et andet projekt er ændringer af en bestående rundkørsel, så de tonstunge transporter helt undgår at skulle køre igennem en ny.

Carsten Kissmeyer, borgmester i Ikast-Brande kommune, peger på, at rapporten ikke kun er en hjælp til bedre og mere sikker afvikling af trafikken.

Handler også om job

Det er også et forsøg på at sikre arbejdspladser i vindmølleindustrien ved at sikre aktører som Vestas og Siemens Wind Power bedre arbejdsvilkår.

»Med denne rapport i hånde kan vi nu sikre ny vækst og udvikling i regionen og vel at mærke for en meget lille investering i vejinfrastruktur,« siger Carsten Kissmeyer.

Rapporten, som bl.a. er kommet til verden med Vejdirektoratet på sidelinjen, peger på 10 konkrete projekter i Jylland fra Aalborg i nord til Esbjerg i syd.

Arbejdsgruppen bag rapporten vil nu præsentere resultatet for Folketingets erhvervs-, vækst – og eksportudvalg samt transportudvalget.

»Det er gruppens håb, at Folketingets partier vil medtage anbefalingerne i den igangværende drøftelse af nye infrastrukturmidler, så vi kan komme i gang med forbedringerne hurtigst muligt,« siger Jan Hylleberg.

Læs også