Analytiker: Havde ikke drømt om ny SAS-tilbagegang

På trods af stort underskud i første kvartal kan SAS være på vej til overskud, vurderer analytiker.

På trods af det store underskud i årets første kvartal, så venter SAS fortsat et overskud i 2013. Foto: Ole Lind

Umiddelbart var det en nydelig fremgang, som den statsejede luftfartskæmpe SAS fredag leverede med regnskabet for første kvartal, hvor man kunne fremvise en markant fremgang i indtjeningen på knap 1,6 mia. svenske kr.

Men bladrer man om på side to i regnskabet bliver billedet en del mere mudret. For SAS' regnskab var kraftigt påvirket af det spanske luftfartselskab Spanairs konkurs i fjor.

Ser man i stedet på indtjeningen før skat og engangsomkostninger er der tale om en reel forværring i indtjeningen fra -656 mio. svenske kr. i 2011/2012 til -801 mio. svenske kr. i det netop forgangne kvartal.

SAS giver nogle indikationer, der fortæller, at man er på vej i den rigtige retning.

Jacob Pedersen, senioranalytiker, Sydbank

"Der er tale om en tilbagegang i den underliggende indtjening i det her kvartal, og det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig," siger senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

Troede på fremgang

SAS var i slutningen af 2012 truet af konkurs, og kun godkendelsen af en omfattende spareplan, der blandt andet skal sænke medarbejdertallet fra 15.000 til 9.000 og rummer frasalg af forretningsdele for sammenlagt 2,6 mia. kr., reddede selskabet. Samtidig lykkedes det selskabet at forhandle sig til nye og for SAS mere attraktive overenskomstaftaler med de ansatte.

"Jeg ved godt, at man endnu ikke har fuld effekt af spareplanen fra nærdødsoplevelsen i november, men man har stadig haft en positiv effekt fra ældre dele af spareprogrammet. Man har haft en trafikudvikling, der indikerer stigende indtjening, og man har haft begrænset modvind på brændstoffronten, så der var flere ting, der indikerede, at SAS skulle levere en fremgang," siger Jacob Pedersen.

Effekt af spareplan

På trods af det store underskud i årets første kvartal, så venter selskabet fortsat et overskud, når regnskabet for hele året skal gøres op om ni måneder.

Det er ikke utænkeligt, at det kan lykkes, selvom om luftfartskæmpen har fået en skidt begyndelse på året med et gennemsnitligt månedligt underskud på næsten en kvart milliard kroner.

Sydbank-analytikeren peger således på, at selskabets enhedsomkostninger er faldet omtrent 7 pct. i januar og 2,7 pct. i hele kvartalet.

"SAS giver nogle indikationer, der fortæller, at man er på vej i den rigtige retning. Tallet for januar viser, at man er godt i gang med at bringe omkostningerne ned. Det er er også nødvendigt, hvis man skal levere et positivt resultat før skat, når vi ved, at man nu er bagud med 800 mio. svenske kr., og der skal bogføres yderligere 400 mio. kr. i restruktureringsomkostninger," siger Jacob Pedersen.

Han vurderer dog, at det ikke er helt usandsynligt, at selskabet kan vende året til et samlet plus.

Flere frasalg

Torsdag meddelte SAS, at datterselskabet Ground Handling, der har ca. 5.000 medarbejdere, skal drives videre i samarbejde med Swissport i et fællesejet joint venture-selskab, hvor SAS vil eje 49 pct. Det er planen, at Swissport med tiden skal overtage det fulde ejerskab af virksomheden.

Forude venter nu frasalget af en række lufthavnsbygninger samt guldægget Widerøe. Det regionalt funderede norske luftfartsselskab bidrager endnu engang med positive tal til SAS' bundlinje (Ebit på 39 mio svenske kr.), men tallene til trods er SAS tvunget til at finde en køber til Widerøe.

"Man er nødt til at sælge for at få penge i kassen," siger Jacob Pedersen.

SAS: Regnskab 1. kvartal 2012/2013

Mio. kr.

1. kvartal 2012/2013

1. kvartal 2011/2012

Omsætning

8.630

8.360

EBIT margin (pct.)

- 6,1 pct.

- 10,4 pct.

Resultat før skat

- 740

- 2.410

Nettoresultat

- 566

- 2.280

Læs også