Skat afslørede svindel på villavejen

Offentligt trekløver jagtede udenlandske svindlere i byggeribranchen. Det gav pote.

SKAT satte torsdag ind med en større kampagne mod social dumping. Foto: Fra tv-indslag

I anledning af forårets komme og regeringens indsats mod social dumping gennemførte Skat torsdag den anden af otte landsdækkende fællesaktioner i år med Arbejdstilsynet og politiet.

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Aktionen, der er den anden i 2013, var målrettet udenlandske virksomheder inden for byggeriet og det grønne område, og resultatet taler sit tydelige sprog med 68 mulige overtrædelser af skatte- og afgiftslovgivningen for de sammenlagt 110 virksomheder, der blev kontrolleret.

Intet nyt under solen

Det drejer sig typisk om problemer som arbejdsudleje, skattepligt, og sondringen mellem om man optræder som selvstændig virksomhed eller lønmodtager.

Erfaringerne viser, at når vi bevæger os ud på de små villaveje - ikke mindst nord for København - så finder vi næsten altid eksempler på social dumping, der foregår i ly af hækken.

Tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen

"Vi må desværre nok engang konstatere, at billedet ikke har forandret sig, og det betyder, at der er rigtig mange forhold, vi skal hjem og undersøge nærmere. Derfor vil vi også fremover fortsætte med at gennemføre aktioner som denne med henblik på at holde fokus på regelefterlevelse og være synlige på et risikofyldt område," siger skattedirektør Per Jacobsen.

Foregår i ly af hækken

I forbindelse med aktionen fandt Arbejdstilsynet frem til 53 reaktioner for alvorlige lovovertrædelser af arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet forventer derudover at afgive syv indstillinger til politiet for overtrædelse af anmeldepligten til RUT (Registret for Udenlandske Tjenesteydere).

"Erfaringerne viser, at når vi bevæger os ud på de små villaveje - ikke mindst nord for København - så finder vi næsten altid eksempler på social dumping, der foregår i ly af hækken. Det så vi desværre også eksempler på ved torsdagens aktion. Det handler eksempelvis om udenlandske virksomheder, som ikke overholder dansk lovgivning, og hvor der ofte er tale om farligt arbejde, hvor vi er nødt til at skride ind," siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen.

Arbejdede ulovligt

I forbindelse med aktionen traf politiet tre tredjelands statsborgere, der arbejdede ulovligt. De pågældende blev frihedsberøvet med henblik på nærmere efterforskning, og der vil i sagen tillige blive rejst sigtelse mod arbejdsgiveren. Derudover blev tre udlændinge sigtet for ikke at have været i besiddelse af de fornødne identitetspapirer.

Læs også