DR2 viser Irak-dokumentar på tiårsdagen

Danmarks engagement i Irak-krigen kulegraves i ny dansk dokumentarfilm 'Krigskampagnen', der vises i anledning af tiårsdagen for invasionen af Irak.

Foto: AP/Khalid Mohammed

Danmarks engagement i Irak-krigen fra 2003 og frem bliver for første gang kulegravet i en ny dansk dokumentarfilm 'Krigskampagnen', der vises 19. marts på DR2 i anledning af tiårsdagen for invasionen af Irak, skriver filmmagasinet EKKO.

Filmens instruktør har interviewet en række centrale vidner og whistleblowers, og i filmen tegnes et billede af en toppolitiker-elite, der bevidst manipulerede for at sælge deres argumenter for at gå i krig.

Demokratiets skrøbelighed

”Det handler om, hvor skrøbeligt demokratiet er. Hvis man først godtager tågede forklaringer og ikke-konkrete argumenter, går den åbne debat i opløsning. Hvis man kan manipulere sig til politisk magt og store beslutninger, så er vi ude på et vildspor,” lyder oplægget fra instruktøren Boris Bertram.

Bertram fik ideen til filmen i 2007, men støtten fra DR og andre tv-stationer udeblev.

”De efterlyste alle sammen en smoking gun. Måske fordi der var blevet spinnet så meget negativt fra politisk side på Guldbrandsens Den hemmelige krig syntes man, at der skulle håndfaste beviser på ulovligheder på bordet, for at der var en historie, man ville smide penge i,” siger han til EKKO.

Hans film fik først støtte fra DR og Det Danske Filminstitut, da tiåret nærmede sig.

Læs også