Aktier: Jobrapport gav kurserne et boost

Mens aktiehandlen fredag formiddag kun bød på moderate stigninger til det toneangivende danske C20 Cap-indeks, så bød eftermiddagen på et af den slags nøgletal, som kursstigninger er gjort af.

Den amerikanske jobrapport fra februar overgik markedets forventninger med flere længder, og det sendte de danske aktier brat til vejrs.

Siden faldt kurserne en smule tilbage, men alt i alt kunne C20 Cap runde dagen af med en stigning på 0,4 pct. til 585,30.

De største selskabsspecifikke begivenheder udspillede sig uden for eliteindekset.

Både Genmab og SAS fik kontant belønning for regnskaber, der var bedre end ventet, og Genmab endte som suverænt mest stigende aktie blandt samtlige noterede på hovedmarkedet i København.

Genmab overgik egne forventninger med en omsætning på 485 mio. kr. mod guidet 450-475 mio. kr. Driftsunderskuddet var samtidig halveret til 116,7 mio. kr. i forhold til 2011, og underskuddet ventes at falde yderligere til 40-90 mio. kr. i 2013, mens omsætningen ses stige til 540-580 mio. kr.

Selskabet kunne desuden lune sig ved, at Nordea Markets optog dækning af aktien med den positive anbefaling "stærkt køb".

Genmab lukkede 15 pct. højere i 117,10 kr.

Underskuddet i SAS blev mindre end ventet, idet bundlinjen lød på et minus på 630 mio. skr., hvor der var ventet et underskud på 732 mio. skr. ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans - med en pæn spredning blandt estimaterne fra et underskud på 235 mio. skr. til et underskud på 935 mio. skr.

I første kvartal sidste år (forskudt) var underskuddet 2541 mio. skr., så der er tale om en pæn fremgang. Sidste år var dog belastet af markante ekstraordinære omkostninger til restruktureringer.

Kvartalsresultatet blev opnået på baggrund af en omsætning, der steg til 9,6 mia. skr, mens driftsresultatet (EBITDAR) før engangsposter på 22 mio. skr. landede på 262 mio. skr. Der var netop ventet et overskud på 262 mio. skr. blandt analytikerne.

- SAS leverer på linje med den plan, vi har optaget. Implementeringen af tiltagene i 4Exellence Next Generation-restruktureringsprogrammet går som planlagt, og det er dejligt nu at kunne bekræfte, at vi har nået adskillige milepæle, skriver SAS i regnskabet.

En af disse milepæle er blandt andet aftalen med Swissport om en i første omgang gradvis overtagelse af SAS' Ground Handling-forretning, der omfatter 5000 ansatte. En forretning, som SAS længe har ønsket at skille sig af med.

SAS holder desuden fortsat fast i sit optimistiske syn på fremtiden efter gennemførelsen af den nye, omfattende spareplan fra slutningen af 2012, 4Exellence Next Generation.

Og selvom Sydbanks SAS-analytiker Jacob Pedersen overordnet set fandt regnskabet skuffende, så betegnede han det som "trods alt positivt", at SAS holder fast i forventningen om, at det er muligt at opnå en overskudsgrad på over 3 pct. og et positivt resultat før skat for hele regnskabsåret.

SAS-aktien steg 6,4 pct. til 13,4 kr.

I toppen af C20-indekset lå Vestas solidt dagen igennem. Vindmølleaktien endte med et plus på 5 pct. TDC endte som bundskaber med et kursfald på 2,8 pct. til 44,7 kr., men det var der en logisk forklaring på, idet der fragik et udbytte på 2,3 kr. pr. aktie.

Læs også