Fødevaresvindel breder sig

Der svindles med fødevarer for flere millioner kroner om året i Europa.

Det europæiske politisamarbejde, Europol, intensiverer nu sit arbejde for at mindske svindlen med fødevarer i Europa.  Foto: Jens Dresling

De færreste er klar over det - og i denne tid, hvor hestekødsagen stadig spøger, vil mange forbrugere formentlig også have svært ved at tro det:

Men efter handel med kvinder og salg af narko er svindel med fødevarer dét problem, som det europæiske politisamarbejde, Europol, tillægger størst opmærksomhed.

Det gør Europol, fordi der hvert år bliver svindlet med fødevarer for flere millioner kroner. Det skriver Dansk Handelsblad fredag.

Forskellige former for snyd

Bagmændene forsøger på flere forskellige måder at snyde deres fødevarer ind i Europa.

Nogle forfalsker kendte, internationale dagligvaremærker, så forbrugerne tror, at de får en mærkevare, men i virkeligheden får de et produkt af en dårligere kvalitet, der er puttet i den kendte mærkevares emballage.

En anden måde at svindle på, er ved at snyde med varedeklarationen. Det seneste eksempel på denne form for snyd er hestekødsagen, hvor oksekød blev erstattet med det billigere hestekød i en række færdigretter.

Bagmændene befinder sig i - og udenfor - Europa, blandt andet i Afrika, Asien og Sydamerika, og derfor er det internationale politisamarbejde, Interpol, ligeledes intensiveret arbejdet for at nedbringe svindlen med fødevarer.

Store forskelle

Ifølge Fødevarekontrollens rejsehold i Danmark er der tale om et stort problem i Europa. Det er dog relativt lille herhjemme, sammenlignet med andre dele af Europa:

"Der er omfattende kriminalitet med fødevarer i Europa i dag. Det er en lukrativ forretning: Der er store penge i svindel med fødevarer og falske fødevarer. Ud fra Interpols rapporter kan vi se, at der er store problemer især i Sydeuropa og også meget større problemer, end dem vi ser i Danmark," siger Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarekontrollens rejsehold, til Dansk Handelsblad.

Læs også