Skat jagter 50.000 varebiler

Tusindvis af varevogne på gule plader lever ikke op til nye regler.

Som følge af ny lovgivning om sort arbejde skal varebiler have firmanavn og CVR-nr. på siderne af bilen. Tegning: Niels Bo Bojesen

Hvis du kører rundt i en varebil på gule plader, og endnu ikke har fået klistret firmanavn og CVR-nr. på siderne af varebilen, kan det være en god idé at få det gjort.

For tiden holder Skat nemlig øje med varebiler på gule plader, som ifølge ny lovgivning om sort arbejde skal have firmanavn og CVR-nr. på siderne af bilen.

Indtil videre drager Skats medarbejdere ud i landet i oplysningsøjemed, men hammeren falder, hvis firmabilernes ejere til april endnu ikke har fået påklistret de obligatoriske oplysninger.

Lovgivning

Varebiler skal med virkning fra den 1. januar 2013 være forsynet med synligt

  • firmanavn og/eller logo og
  • CVR-nr.

Reglerne gælder for biler

  • som har en totalvægt på 4 tons og derunder,
  • som er på gule plader, og
  • som er indregistreret som 100 % erhvervsmæssigt anvendt.

Disse oplysninger fremgår af bilens registreringsattest.

Bøden for ikke at overholde reglerne er på 5.000 kr. første gang. Bliver det nødvendigt at give flere bøder til den samme ejer, stiger bøderne til 10.000 kr., 15.000 kr. og 22.000 kr. anden, tredje og fjerde gang.

Kilde: Skat

50.000 varebiler

"Vi skruer op for kampagnen til april, og der vil vi tage bødeblokken med ud," siger afdelingsleder i Skat, Søren Lindhardt, til epn.dk.

Skat har ingen officielle tal på, hvor mange varebiler der bryder med loven. Men de skønner, at det er mellem 10-20 pct. - altså op mod 50.000 varebiler.

For tiden opsøger Skats medarbejdere steder, hvor de forventer at møde varebiler. Her får de en snak med chaufføren eller efterlader en folder i forruden.

Folderen fortæller kort om reglerne og gør opmærksom på, at man faktisk kan få en bøde for ikke at overholde dem.

Få det ordnet

Til april sætter Skat igen skarpt på varebiler med gule plader. Søren Lindhardt forventer dog ikke, at bødeblokken skal hives frem et utal af gange.

"Der er trods alt tale om nogle heftige bøder. Varebilerne skal blot have påklistret to klistermærker, som kan købes for 100-300 kr. rigtig mange steder. Vores opfordring er, at folk får bragt det i orden," siger Søren Lindhardt.

Læs også