Valget i Venezuela kan få betydning for olieprisen

Den politiske situation i det sydamerikanske land Venezuela, hvis indbyggere skal til valgurnerne om godt en måned, kan få betydning for oliepriserne på både kort og lang sigt, vurderer olieanalytiker i finanskoncernen Nordea, Thina Margrethe Saltvedt, der har set på de vigtigste tendenser på oliemarkedet lige nu.

Foto: Ricardo Mazalan/AP

- Ved en omlægning af oliesektoren, økonomien og investeringerne kan Venezuela på lang sigt vokse til at blive en vigtig brik i verdens oliemarked, som igen kan bidrage til at dæmpe det kraftige prispres, som vi har set de senere år. På kort sigt vil valget være i fokus. Øget politisk uro kan give et løft i olieprisen, skriver Thina Margrethe Saltvedt i en kommentar.

Venezuela har ifølge olieanalytikeren verdens største påviste oliereserver. Olieproduktionen og eksporten har dog været faldende, siden Chavez kom til magten, fortæller Thina Margrethe Saltvedt. Chavez har nydt af stigende oliepriser til finansiering af et højt offentligt forbrug, billige kreditter, lave benzinpriser og salg af olie til nabolandene til langt under markedsprisen. Det har alt sammen tæret på økonomien...

Læs også