Bankernes sladrehank spår lunt forår

Det første rigtige forårstegn for dansk økonomi har vist sig, mener økonom.

Det er måske det første rigtige forårstegn for dansk økonomi, siger cheføkonom Helge Pedersen om nyt nøgletal. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Polfoto

Der er kommet mere gang i den økonomiske aktivitet i Danmark.

Nogenlunde sådan kan det seneste resultat af bankernes brancheforening, Finansrådets, betalingsindikator tolkes.

Indikatoren steg nemlig fra -0,05 i januar til 0,02 i februar, og det er godt nyt for dansk økonomi, der haltede ganske mærkbart ud af 2012.

Betalingsindikatoren
  • Finansrådets betalingsindikator tager hver måned pulsen på den økonomiske aktivitet på baggrund af de seneste tre måneder. Ud fra tre variable beregnes en indikator ud fra en principal-komponent tilgang.
  • Følgende datakilder lægges til grund for beregningen: Dankortforbrug, kontooverførsler, indbetalingskort
  • Betalingsomfanget sammenlignes med året før for at korrigere for sæsonudsving og dataserierne deflateres med forbrugerprisindekset for at give betalingsindikatoren realøkonomisk relevans.
  • Nye tal for betalingsindikatoren udgives d. 10. i hver måned eller først følgende arbejdsdag. I den forbindelse vil eventuelle revisioner af historiske tal også blive indarbejdet i datasættet.
Kilde: Nets og Finansrådet

Det første forårstegn

"Det er måske det første rigtige forårstegn for dansk økonomi, som vi har set med dagens offentliggørelse af Finansrådets nye betalingsindikator for februar," lyder det i en kommentar fra Nordeas cheføkonom Helge Pedersen.

Indikatoren tager pulsen på den økonomiske aktivitet de seneste tre måneder ved blandt andet at inddrage tal for dankortforbruget, kontooverførsler og indbetalingskort.

Efterlønnen i spil

Tallene viser, at betalingsaktiviteten i flere måneder har ligget ganske pænt sammenlignet med det meste af 2012 og 2011. Faktisk er det aktuelle billede det flotteste siden 2010, og det er især overførsler via indbetalingskort, der bidrager positivt. Derudover trækker de lave inflationstal realvæksten i aktiviteten op.

"Det skal blive spændende at se, hvorvidt indikatoren har forudset udviklingen korrekt, når vi får offentliggjort tal for detailhandlen, bilsalget og andre dele i privatforbruget over de kommende måneder.

Stigningen i betalingsindikatoren udtrykker i hvert fald på, at der er grund til at vente, at vi har fået en rigtig fornuftig start på året, og at der måske er der endelig blevet åbnet lidt op for brugen af efterlønsmidlerne," skriver Helge Pedersen.

Potentialet er større

Hos Finansrådet deler man den opfattelse.

"Efterlønsudbetalingen i oktober har været med til at trække betalingsindikatoren op, men potentialet er tilsyneladende endnu ikke omsat i privatforbrug, hvis man skal tro de foreløbige nationalregnskabstal," siger økonom Morten Aastrup.

Læs også