5 gode råd når du handler på nettet

Du skal tænke dig om, inden du trykker "godkend betaling".

Inden du kaster dig ud i nethandel på en udenlandsk side, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Foto: George Dolgikh

Det er hurtigt og nemt. Et par klik på musen, og få dage senere dumper dvd-filmen, digitalkameraet eller cd'en ind ad brevsprækken.

E-handel er godt på vej til at blive danskernes foretrukne måde at købe tøj, rejser og elektronik, og især udenlandske netbutikker bliver brugt flittigere end før. Fra 2011-2012 steg danskernes indkøb på udenlandske netbutikker med 40 pct.

Men inden du kaster sig ud i nethandel på en udenlandsk side, er der en række ting, du skal være opmærksom på.

5 gode råd

1. Brug din sunde fornuft. Hvis prisen er for god til at være sand – så er den det nok også.

2. Kig efter mærkningsordninger. Nationale kvalitetsmærker, ligesom det danske e-mærke, viser, at forhandleren overholder det pågældende lands lovgivning på områder som persondata, kontaktoplysninger og fortrydelsesret. Men vær samtidig sikker på, at forhandleren ikke blot har ”lånt” kvalitetsmærket til sin hjemmeside.

3. Brug et betalingskort. Hvis dit kort bliver misbrugt, eller du er blevet snydt, kan du bede din bank om at tilbageføre beløbet.

4. Vurder, om det er en fordel at købe i udlandet. Det er muligt, at du kan spare 100 kr. på et digitalkamera, men dine rettigheder i forhold til forsikring og returret kan være anderledes, når du køber fra en udenlandsk side. Læs derfor altid betingelserne igennem.

5. Gør brug af forbrugeroplysning. Hvis du er i tvivl om noget vedrørende e-handel, så tag kontakt til hjemmesider som forbrug.dk eller forbrugerombudsmanden.dk. Vær opsøgende og bliv klogere på dine rettigheder.

Kilde: FDIH - Foreningen for Dansk Internethandel.

Læs også