Aktier: Vestas snurrede på blikstille dag

Det danske aktiemarked indledte ugen i ganske fin form, men stigningerne fortog sig lidt i løbet af mandagen, og C20 Cap-indekset sluttede kun akkurat i plus.

Coloplast satte rekord, og også Vestas var i hopla, efter at ledelsen i en række interviews havde givet flere detaljer om sine planer og tanker om frasalg af fabrikker. Modsat sivede kurserne på blandt andre Pandora og Danske Bank.

C20 Cap-indekset endte 0,1 pct. højere i 585,83, eller mindre end 3 point fra rekord.

Vestas steg 4,9 pct. til 45,25 understøttet af nyt om den kommende runde med fabrikssalg. Målet er at reducere antallet af ansatte fra omkring 18.000 ved årsskiftet til 16.000 ved udgangen af 2013. Deadline står dog ikke bøjet i stål, da det er vigtigt for Vestas at finde den rette køber.

- Der er som sådan ikke noget nyt ude, men Vestas giver lidt flere oplysninger. Det tager markedet til sig, og det er også vejen frem for Vestas at spare og effektivisere forretningen, konstaterer aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger over for Ritzau Finans.

Med stigningen nåede Vestas-aktien det højeste niveau siden september sidste år, hvilket også skulle ses i lyset af en kursstigning på 14 pct. til den tyske konkurrent Nordex, der annoncerede planer om vækst i såvel driftsresultat som omsætning i 2013.

Også Coloplast var godt understøttet og steg 0,8 pct. til 313,5 kr. Selskabet har iværksat anden del af sit opkøbsprogram og foreløbigt købt aktier for små 41 mio. kr. ud af den samlede ramme på 500 mio. kr.

Blandt vinderne var også William Demant Holding, der steg 0,5 pct. til 480 kr. Kursudviklingen i William Demant har haltet efter konkurrenterne GN Store Nord og Sonova i en grad, så det amerikanske børshus Goldman Sachs ser grund til at hæve anbefalingen af William Demant til "køb" fra tidligere "neutral". GN Store Nord endte uændret i 104,30 kr.

Blandt taberne var Pandora, der faldt 1,4 pct. til 152,90 kr., samt Danske Bank, der lukkede 0,8 pct. nede i 108,40 kr. Den europæiske banksektor var generelt i modvind mandag, efter at Fitch havde sænket kreditvurderingen af Italien.

Sydbank spolerede, hvad der længe lignede en god mandag for TDC-aktien. En indledende gevinst på over 1 pct. blev vendt til et fald på 0,9 pct. til 44,31 kr., efter at Sydbank sænkede sin anbefaling til "hold" fra "køb" af frygt for en ny priskrig på mobilmarkedet.

Uden for eliteindekset steg ALK-Abelló 1,3, pct. til 424,5 kr., efter at selskabets amerikanske partner Merck har indsendt ansøgning om markedsføringstilladelse for en tablet mod ragweedallergi i USA. Ansøgningen udløser en milepælsbetaling til ALK på 5 mio. dollar.

Brøndby var kursmæssigt oven på, efter weekendens 3-0 sejr over AGF. Med sejren er Brøndby et point fra den rigtige side af nedrykningsstregen, og det giver håb om overlevelse i Superligaen for klubben, der samtidig slås med manglende likviditet og en forestående kapitalrejsning for at sikre økonomiske overlevelse. En af knasterne i forhold til en restrukturering blev ryddet af vejen mandag, hvor Brøndby meddelte om salg af sin andel af Gildhøj Centret. Brøndby steg 15,2 pct. til 12,9 kr.

Spareplaner er også en del af virkeligheden i TK Development. To store aktionærer Storm Real Estate og Strategic Capital vil have plads i bestyrelsen og skære markant i ledelsens faste løn. Der er indkaldt til ekstraordinær generalforsamling på opfordring fra aktionærerne. Samtidig annoncerede den nuværende bestyrelse omkostningstilpasninger med en effekt på ca. 20 pct. med fuld effekt inden for 12 måneder.

TK Development endte 10,5 pct. højere i 12,60 kr.

Blandt tirsdagens højdespringere var også den ofte letpåvirkelige Bioporto-aktie, der endte 14,5 pct. højere i 5,05 kr., efter at selskabets diagnostiske test til bestemmelse af nyreskader blev godkendt til brug i Brasilien.

Læs også