Vejlegården og de gule tabte spillet om magten

Et år senere: Vejlegården fik danskerne til at diskutere den danske model. Men har blokader, retssag og konkurs ændret noget?

Amin Skov begærede sin restaurant, Vejlegården, der serverede klassiske danske retter som stegt flæsk,
konkurs den 4. marts. Arkivfoto: Ditte Lysgaard Holm

På tirsdag er det et år siden, at 3F etablerede sin blokade mod Restaurant Vejlegården. Blokaden betød, at danskerne pludselig begyndte at diskutere fagforeninger, strejker og den danske model, som de aldrig havde gjort før. Egentlig er essensen i Vejlegården-konflikten den samme som i hundredvis af andre sager, men historien var meget anderledes end alle de andre og kulminerede i starten af marts, da restauranten gik konkurs.

»Vejlegården er meget atypisk, fordi den fik ekstrem politisk interesse. Det er helt unaturligt, at den fik det omfang med danskerne for og imod, og det skyldtes ikke kernen i konflikten, men følelser. Det var et taktisk og politisk spil, der ikke havde noget med overenskomst at gøre, men det var snarere et gennemført angreb på et hjørne af overenskomstsystemet, som de kristelige ville bide sig fast i. Det var første gang, vi har set det,« forklarer formand for 3F’s byggegruppe og medlem af ledelsen, Peter Hougaard Nielsen...

Læs også