Efter ni måneders fald: Flere til salg-skilte

Flere sætter huset eller lejligheden til salg, viser nye tal.

AXELSEN SANNE VILS

"I de kommende måneder kan vi se frem til stigninger i takt med, at den generelle aktivitet stiger hen over foråret."

Joachim Borg Kristensen, Nykredit.

Boligmarkedet viste fornyet styrke i februar måned. For første gang i ni måneder steg antallet af ejerboliger til salg, og udbuddet af ejerlejligheder fulgte trop med den første stigning i halvandet år.

Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik.

Ved udgangen af februar stod der 57.782 ejerboliger til salg i Danmark. Boligudbuddet fordeler sig på 39.749 parcel- og rækkehuse, 6.967 ejerlejligheder og 11.066 fritidshuse. Den lille stigning i boligudbuddet i februar er forholdsvis jævnt fordelt på tværs af regionerne.

Stigningen i til salg-skilte er en kombination af to forhold, mener Realkreditrådet.

Dårligt nyt for parcelhusejere

"Der er flere ting, der påvirker boligmarkedet lige nu. Vi er dels på vej ind i forårsmånederne, hvor der traditionelt sættes flere boliger til salg. Samtidig står vi i flere af landets store byer i en situation, hvor ejerlejligheder til salg så småt er ved at være en mangelvare. Det kan være med til at få nye sælgere på banen," siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Det stigende udbud af ejerboliger er dårligt nyt for dem, som vil sælge sit hus. Det kan nemlig blive svært at sælge til udbudsprisen, når udbuddet stiger.

"Det, at flere sætter villaen til salg, gør udsigterne grumsede for parcelhusmarkedet, der i forvejen er godt plastret til med til salg-skilte, når man kommer væk fra Sjælland. Udbuddet af parcel- og rækkehuse er i Jylland og på Fyn mange steder så højt, at det er betydeligt højere end det har været siden 2004," siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard.

Fornyet optimisme

Udbuddet af ejerlejligheder til salg steg med 2,5 pct. i februar måned - det er første gang i halvandet år - men udbuddet er stadig langt fra at kunne følge med efterspørgslen.

Samtidig med, at udbuddet af ejerlejligheder er faldet, er udbudspriserne steget. Den gennemsnitlige prisstigning for hele landet ligger på 4,5 pct. det seneste år.

"De stigende udbudspriser på ejerlejligheder skal ses i sammenhæng med det lave udbud. Det skaber optimisme og stiller sælgerne i en bedre position end tidligere, da der stod relativt flere ejerlejligheder til salg," siger Ane Arnth Jensen.

Størst stigning i byerne

Spørger man hos Nykredit, har vi en stabil udvikling i boligudbuddet i vente.

"Med udsigt til en fortsat stabilisering af boligmarkedet forventer vi, at det samlede boligudbud vil udvikle sig forholdsvis stabilt i 2013. I de kommende måneder kan vi dog se frem til stigninger i takt med, at den generelle aktivitet stiger hen over foråret," siger boligøkonom i Nykredit Joachim Borg Kristensen.

Samme forventning gør sig gældende hos Nordea Kredit:

"På baggrund af dagens tal forventer vi fortsat, at boligpriserne vil stige med ca. 1,5 pct. i 2013 og med ca. 2 pct. i 2014 fordelt således, at prisstigningerne vil være størst omkring de store byer og mindre eller ligefrem negative, jo længere væk fra alfarvej man kommer," fortæller boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også