Gælden vokser - Obamas håb svinder

Den amerikanske præsident ser ikke lyst på udsigterne til en økonomisk aftale.

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Præsident Barack Obama advarede onsdag i et tv-interview om, at det måske kan være umuligt, at nå frem til enighed med republikanerne om de besparelser, der skal nedbringe landets enorme gæld.

- I sidste ende kan det vise sig, at forskellene mellem os simpelthen bare er for store, sagde Barack Obama i et interviewet med ABC onsdag skriver Reuters.

Kæmper om skatten

Den amerikanske præsident og hans Demokratiske Parti ligger i disse dage forsat i forhandlinger med den republikanske opposition, om hvilke steder der skal spares, når regeringens budgetunderskudsplan skal godkendes.

Obama og demokraterne har presset på for, at forhøje skatterne for de mere velstillede amerikanere, mens republikanerne efter at have accepteret en skattestigning kort efter nytår, i den såkaldte fiscal cliff-aftale, insisterer på at demokraterne skal arbejde hårdere på at nedbringe det offentlige forbrug og på at reformere dyre sociale ordninger.

Afviser ultimative krav

Obama ønsker at finde en balance mellem de to fløje, men udtalte i interviewet med ABC at han er uenig med forslaget fra republikanske Paul Ryan, der går på at budgetunderskuddet over en 10-årig periode skal balanceres, da det vil gå hårdt ud over de sociale ordninger, som er Obama’s kæphest.

- Hvis deres (republikanerne red.) holdning er, at der ikke må røres ved indtægtsside eller at der kun må røres ved indtægtssiden, hvis vi dropper Medicare-ordningen eller det sociale sikkerhedsnet, så kan vi nok ikke nå frem til en aftale, sagde Obama i interviewet med ABC.

Præsidenten anerkendte også, at han måske er nødt til at træde lidt tilbage i forhandlingerne, for at parterne kan nå til enighed i den stærkt splittede kongres.

- På et eller andet tidspunkt tror jeg, at jeg vil træde væk fra det her. Lige nu prøver jeg at skabe en atmosfære, hvor demokrater og republikanere kan mødes og prøve at få skabt noget, sagde Obama afslutningsvis.

Imens vokser gælden

Præsidenten mødtes med demokratiske senatorer tirsdag og nogen af dem rådede ham til ikke at lade en eventuel budgetaftale gå ud over partiets principper, mens han torsdag skal mødes med de republikanske senatorer og de demokratiske repræsentanter fra Repræsentanternes Hus.

USA har i de sidste fire finansår haft et offentligt budgetunderskud på over 1.000 mia. dollar (5,6 mia. kr.), men dette finansår, som slutter 31. oktober, vil formentlig kun øge gælden med 850 mia. dollar, har landets budgetkontor (CBO) tidligere vurderet.

Læs også