Dansk Erhverv: Det bliver sværere at låne

De skrappe krav til bankerne får alvorlige konsekvenser for virksomhederne, lyder frygten.

Dansk Erhverv mener, at regeringen er nødt til at løse den kreditklemme, som mange små og mellemstore virksomheder sidder fast i. Foto: Lærke Posselt

Seks kreditinstitutter er torsdag blevet udpeget som systemisk vigtige for samfundet. Med andre ord: institutterne er for store, til at staten vil lade dem gå konkurs.

De såkaldte Sifi-banker får skærpet kravene til kapital, så de er bedre polstret til at klare sig igennem fremtidige kriser. Problemet med de strikse kapitalkrav er blot, at det bliver dyrere og sværere for små og mellemstore virksomheder at låne penge.

Det vurderer Geert Laier Christensen, som er analysechef i Dansk Erhverv.

Fakta om Sifi
  • Danske Bank, Nordea, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank og BRFkredit er torsdag indstillet som systemisk vigtige banker.
  • Bankerne er fundet ved hjælp af en metode, som et ekspertudvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet har udarbejdet.
  • Begrebet "systemisk vigtig bank" er en fordanskning af det engelske udtryk "systemically important financial institution", som forkortes Sifi.
  • Det dækker over finansielle institutioner, som vurderes at have afgørende indvirkning på dansk økonomi, hvis de bliver økonomisk nødlidende.
Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

Skal betale prisen

"Det store fokus på at sikre stabilitet i bankvæsenet er både sympatisk og nødvendigt, men i iveren efter at sikre dette glemmer man, at der ofte er en regning at betale, og den kommer de små og mellemstore virksomheder til at dække i form af højere rente og dårligere finansieringsmuligheder," siger han.

"En række virksomheder har i dag kun banken at gå til, når de leder efter finansiering, og det er disse virksomheder og privatkunderne, der kommer til at betale prisen for reguleringen," understreger Geert Laier Christensen.

Hvis de små og mellemstore virksomheder mangler kapital til investeringer, selv når krisen er lagt bag os, bliver det svært at øge væksten, forbedre produktiviteten og skabe job, mener Dansk Erhverv.

Kreditklemmen må løses

Organisationen påpeger, at regeringen er nødt til at løse den kreditklemme, som mange små og mellemstore virksomheder sidder fast i. Små og mellemstore virksomheder har i dag, i modsætning til de helt store virksomheder, ikke mulighed for at benytte sig af erhvervsobligationer.

Det skal der ændres på.

”Vi foreslår, at staten går ind og giver en midlertidig garanti til de små og mellemstore virksomheder, så vi kan få løbet et marked for erhvervsobligationerne i gang,” forklarer Geert Laier Christensen.

Læs også