Staten kræver 2,8 mia. kr. af krakkede bankchefer

Regnskabets time rykker tættere på for tidligere topfolk i seks krakkede banker.

Direktør i Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen. Foto: Ditte Valente

Står det til det statslige selskab Finansiel Stabilitet skal i alt 50 forhenværende direktører, kreditchefer, revisorer og bestyrelsesmedlemmer betale samlet 2,8 milliarder kroner i erstatning for de tab, der blev lidt, da bankerne gik ned under finanskrisen. Det viser DR Nyheders gennemgang af sagerne.

- Vi mener, der er en god chance for, at vinde sagerne. Det er vigtigt, at rejse dem af hensyn til fremtiden, så vi kan være med til at forebygge, at sådan noget som det her gentager sig, siger direktør i Finansiel Stabilitet, Henrik Bjerre-Nielsen.

Det er første gang, han løfter sløret for detaljerne i danmarkshistoriens største retsopgør i den finansielle sektor.

Listen over de implicerede banker tæller foreløbigt henholdsvis den danske og færøske del af Eik Bank, Capinordic, Roskilde Bank, Løkken Sparekasse og EBH Bank.

Amagerbanken føjes snart til

I løbet af få uger ventes listen at vokse til syv, når også topfolkene i Amagerbanken ifølge DR Nyheders oplysninger vil blive stævnet.

Den første sag kommer for retten til efteråret.

Her skal tre tidligere topfolk i Capinordic, der gik konkurs i efteråret 2010, stå ansigt til ansigt med Finansiel Stabilitet og selskabets advokat Carsten Fode fra Kromann Reumert.

Under retssagerne vil advokaterne slå på, at de tidligere ledelsers handlinger - eller mangel på samme - under finanskrisen var direkte medvirkende til, at milliarder af kroner forsvandt ud af bankerne fra den ene dag til den anden.

Risikable lån og dårlig kontrol

Blandt fællestrækkene ved bankkrakkene er ifølge Finansiel Stabilitets advokatundersøgelser blandt andet alt for store og risikable udlån til ejendomsspekulanter, mangelfuldt arbejde bag ydelsen af store millionlån, dårlig kontrol med store kreditorer og - i den mere eksotiske ende - eksempler på, at man har ydet nye lån til dårlige kreditorer, så de kunne betale renter og afdrag på de allerede eksisterende lån - også kaldet renteoprulning.

Finansiel Stabilitet kigger selv langt ud i tidshorisonten, før der er udsigt til domme. De første domme forventes således tidligst at blive afsagt om fire til seks år.

Størst krav mod Roskilde Bank-folk

Langt det største krav er rettet mod 11 tidligere topfolk i Roskilde Bank, der samlet er stævnet for en milliard kroner. Her er tale om i alt 11 personer - herunder direktører, bestyrelsesmedlemmer og revisorer i banken.

Det endelige antal sagsøgte personer og det endelige beløb, der er på spil, kan fortsat nå at ændre sig, mens efterforskningen af sagerne skrider fremad.

Læs også