Privat guldhandel hitter

Køberne betragter guldet som en forsikring mod finansiel usikkerhed.

Trods høje priser er efterspørgslen på guld stor. Foto: Seth Wenig/AP

Det er i denne uge fem år siden, at guldprisen for første gang skød op over 1000 dollar per troy ounce, og den private guldhandel er eksploderet lige siden som følge af flere på hinanden følgende år med pæne afkast for guldinvestorerne.

Ifølge virksomheden BullionVault, der håndterer guld i bankbokse i både London, New York og Zurich, hvor private kunder fra hele verden online kan købe guld i de mængder de ønsker og lade BullionVault opbevare det sikkert for dem, er den private guldhandel mangedoblet i de senere år.

Prisen er næsten fordoblet

Tilbage i marts 2008 kunne en guld troy ounce (31,1 gram) købes for omkring 4.800 kr., mens samme mængde guld i dag koster omkring 9.150 kr. Der er således tale om et årligt afkast på ca. 13,7 pct. i perioden, hvilket for de fleste private opsparende er ganske attraktivt.

- Forbrugere vælgere at placere deres hårdt optjente penge i fysisk guld af mange årsager. Hovedårsagerne er nok, at de vil diversificere sig væk fra andre investeringsmarkeder, beskytte sig mod inflation eller have guld som en forsikring mod finansiel usikkerhed på de globale finansmarkeder.

Uanset grunden til at eje guld, så har de sidste fem år budt på en ikke tidligere set høj efterspørgsel efter guld, forklarer forskningsleder hos BullionVault i London Adrian Ash ifølge den britiske avis The Guardian.

Guldreserve på 9,5 mia. kr.

BullionVault oplyser til The Guardian, at over 45.000 personer benytter sig af selskabets serviceydelse til at købe fysisk guld, og at BullionVaults samlede guldreserve nu er nået op på 32,9 tons, hvilket svarer til en værdi på ca. 9,5 mia. kr.

Gulds stigning er sket samtidig med finanskrisen hærgen, hvor aktieinvesteringer har været usikre og generelt klaret sig dårligere. Fremadrettet kan en normalisering af de finansielle markeder derfor være en hæmsko for efterspørgslen efter guld.

Læs også