Satellitbilleder viser økonomisk vækst

Verdens "lyscentrum" flytter sig 60 km mod øst hvert år.

Området omkring Shanghai, Kina, er i rivende udvikling. Det ses tydeligt i mængden af nattelys. Kilde: arxiv.org

De, der har stiftet bekendtskab med nordkoreanske nyhedsudsendelser, er muligvis bekendt med de natlige satellitbilleder af den koreanske halvø. Sydkorea summer af elektricitet i mørket, mens landets fattige nabo mod nord er en tom, sort flade.

Nu har forskere ved ETH Zürich, som er et ingeniør- og videnskabsuniversitet i Schweiz, anvendt de samme metoder til at afdække, hvordan fordelingen af lys tværs over planeten flytter sig over tid.

De funklende satellitbilleder afslører, at verdens lyscentrum bevæger sig 60 km mod øst hvert år, i takt med at lande som Kina og Indien buldrer frem.

Flyttet sig 1.000 km

Mængden af lys, et land producerer, hænger ofte sammen med landets økonomiske tilstand. Økonomisk velpolstrede lande har en tendens til at være lysere om natten end fattige udviklingslande.

Forskerne fra Zürich har studeret udviklingen af lysmængder fra 1992-2009, og tendensen er tydelig.

"Over de seneste 17 år har verdens lyscentrum gradvis flyttet sig østpå i en afstand af ca. 1.000 km," skriver de tre forskere bag projektet.

Forskerne har også brugt nattebillederne til at overvåge andre ændringer, såsom mængden af lysniveau i lande, der lider af faldende befolkningstal, og succesen med at bekæmpe lysforurening i lande som Canada og Storbritannien.

Funklende Shanghai

Kina er det land i verden, der de seneste 17 år har oplevet den største vækst i mængden af lys. Det er især området omkring Shanghai og Shenzhen-Guangzhou, der trækker Kina opad.

Rusland er derimod gået stærkt tilbage. Det skyldes, at landets befolkningstal er faldende, og at flere flytter væk fra storbyerne.

Danmark skiller sig også ud. Fra 1992-2009 er mængden af oplyste områder faldet med 40 pct.

Læs også