Renteauktion slut: Gevinst til alle

Tiden med lave flekslånsrenter er ikke slut, vurderer Realkredit Danmark.

Ved at gå fra F1 til F3 opnår man et beskedent fald i den månedlige ydelse efter skat på 15 kr., så man skal betale 3.460 kr. for et lån på 1 mio. kr.  Foto: Jan Dagø

Ikke overraskende blev de netop afsluttede auktioner over obligationerne bag de populære flekslån en god nyhed til boligejerne.

I hvert fald den del, der skal have ny rente den 1. april.

200 kr. om måneden

F1-renten landede hos eksempelvis Nordea Kredit på 0,51 pct. (inklusive kursskæring) mod 0,87 pct. for et år siden. Det betyder, at boligejere med et lån på 1 mio. kr. med afdrag får 825 kr. mere om året til forbrug efter skat. Hertil kommer et merafdrag på 1.900 kr.

Fakta

Det blev flekslånsrenterne fastsat til:

  • Nordea Kredit: F1-lån 0,51 pct., F3-lån 0,80 pct. og F5-lån 1,29 pct.
  • Realkredit Danmark: F1-lån 0,53 pct., F3-lån 0,83 pct. og F5-lån 1,34 pct.
  • Nykredit/Totalkredit: F1-lån 0,44 pct., F3-lån 0,78 pct. og F5-lån 1,28 pct.
  • BRFkredit: F1-lån 0,45 pct., F3-lån 0,81 pct. og F5-lån 1,32 pct.
  • Alle resultater er inklusive kursskæring på 0,2 pct. i Nordea Kredit og Realkredit Danmark og på 0,1 pct. i Nykredit/Totalkredit.
  • Resultatet har betydning for de boligejere og erhvervsvirksomheder, som skal have ny rente på deres lån pr. 1. april 2013.

Kilde: Nordea Kredit

Hos en boligejere med et tilsvarende lån uden afdrag lyder besparelsen på 2.450 kr. i det kommende år eller godt 200 kr. om måneden.

Lav "husleje"

Det er også godt nyt for samfundet som helhed, mener en økonom.

"For boligejere med rentetilpasningslån er en lav rente lig med lav "husleje". Det er ikke blot rart for boligejerne selv, men også for dansk økonomi som helhed. Den lave husleje betyder nemlig, at boligejerne får flere penge på lommen, og det vil alt andet lige enten føre til et højere forbrug eller en højere opsparing," skriver boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

De faldende renter betyder samtidig, at det er "gratis" at skifte F1-lånet ud med det mere sikre F3-lån. I hvert fald når man fokuserer på den månedlige ydelse.

Positivt at det ikke er negativt

Ved at gå fra F1 til F3 opnår man et beskedent fald i den månedlige ydelse efter skat på 15 kr., så man skal betale 3.460 kr. for et lån på 1 mio. kr. Er lånet afdragsfrit vokser besparelsen til 40 kr.

"Der er næppe nogle boligejere, der kommer til at løbe rundt med armene over hovedet i ren eufori over dette ydelsesfald, men det er positivt, at ændringen ud ad rentekurven ikke har en negativ påvirkning af boligejernes månedlig budget, og samtidig har boligejeren tilkøbt sig en forsikring mod stigende renter for en periode, hvilket også giver en nytteværdi," forklarer seniorøkonom i Realkredit Danmark Liselotte Ravn Bærentzen.

Ingen frygt for rentehop

Dermed fortsætter den såkaldte rentefest altså for tusindvis af danske boligejere, der i 2008/2009 til deres store skræk kunne se F1-renten flirte med 6 procent-grænsen, men siden dengang har de haft grund til smil.

Der er ikke noget, der tyder på markante rentehop i indeværende år, mener Realkredit Danmark.

"At rentefesten for etablerede flekslåntagere er ovre for denne gang, er ikke ensbetydende med, at tiden med meget lave renter er historie. Næste gang vi afholder auktion over fleks-obligatoner er til november, og vores forventning er, at renten her ender på 0,75 pct. Der er dog stor usikkerhed forbundet med dette skøn," skriver Liselotte Ravn Bærentzen.

Læs også