Nye tal: Flere unge end voksne arbejdsløse

Arbejdsløsheden blandt unge er dyrt for samfundet - og for de unge.

Arkivfoto: Niels Hougaard

Når det kommer til ledighed blandt 30-49-årige danskere, er patienten stabiliseret. Men ser man derimod på ledigheden blandt unge danskere, er patienten stadigvæk alvorlig syg.

Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik, ifølge Avisen.dk.

Fra januar 2012 til januar 2013 er der sket en stigning på over 1.500 fuldtidsledige blandt de under 30-årige. Blandt de 30-49-årige er der derimod sket et fald på 10 fuldtidsledige.

"Hvis de unge aldrig får fodfæste på arbejdsmarkedet, risikerer de at få et usselt liv, fordi deres indtægtsgrundlag vil være sårbart," siger FTF-formand Bente Sorgenfrey, der taler på vegne af 450.000 offentligt og private ansatte heriblandt lærere, politibetjente og sygeplejersker til Avisen.dk.

Også hos LO tager man de nye tal meget alvorligt.

"Det her er dybt bekymrende," siger LO-sekretær Ejner K. Holst, der repræsenterer over en million ansatte heriblandt håndværkere til Avisen.dk.

Unge S og V'ere kritiserer indsatsen

Stigningen får nu fagbevægelsen og landets to største ungdomspartier Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Venstres Ungdom (VU), til at kritisere regeringen for ikke at gøre nok for at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden, selvom regeringen har afsat over 600 millioner kroner til en ungepakke på den seneste finanslov.

I januar rundede antallet af sæsonkorrigerede fuldtidsledige under 30 år - det vil sige unge på enten dagpenge eller kontanthjælp - 40.000. Unge ledige har større risiko for at blive langtidsledige end ældre, og et liv på støtten er dyrt for samfundet.

Luft under pilotordning

Den enkle forklaring på den høje ungdomsarbejdsløshed er finanskrisen. Krisen rammer nemlig skævt. Fagbevægelsen vil derfor have mere af det, der blev sat penge af til på finansloven. Blandt andet fagpilotordningen, der giver virksomheder tilskud for at tage elever fra erhvervsskolerne og videnpilotordningen, der yder tilskud til virksomheder der ansætter unge med vidergående uddannelse, bliver nævnt af fagbevægelsen.

I ungdomspartierne er protesterne højlydte. Arbejdsløshed blandt unge er "en bombe" under samfundsøkonomien, lyder det.

"Vækstplan DK lægger op til en lavere vækst i det offentlige. Det vil gå ud over de unge nyuddannede. Regeringen bør gøre noget mere aktivt for at få ungdomsarbejdsløsheden i bund," mener DSU-formand Camilla Schwalbe til Avisen.dk.

"Problemet kan kun løses via øget vækst i samfundet, men ingen af Folketingets partier tager væksten seriøst. Vækstplan DK er ikke i nærheden af at være nok," siger VU-formand Morten Dahlin til Avisen.dk.

DSU vil have flere offentlige investeringer, mens VU vil have færre skatter og afgifter i det private.

Læs også