Boligejere er stadig i drømmeland

Særligt sommerhusejerne og parcelhusejere overvurderer værdien af egen bolig.

Den største priskløft finder man på sommerhusmarkedet, hvor ejerne i gennemsnit må slå 18 pct. af den oprindelige udbudspris for at nå frem til en salgspris. Foto: Ole Lind

Mange boligejere befinder sig fortsat i en slags boligprisernes drømmeland.

Det viser den seneste boligmarkedsstatistik fra Realkreditforeningen og Realkreditrådet.

Her vidner tallene om, at der trods flere års massiv krise på det danske boligmarked fortsat er en betydelig priskløft mellem købere og sælgere af boliger.

Sommerhuse fører an

Den største priskløft finder man på sommerhusmarkedet, hvor ejerne i gennemsnit må slå 18 pct. af den oprindelige udbudspris for at nå frem til en salgspris. De tilsvarende tal for parcelhuse og ejerlejligheder er henholdsvis 12,5 pct. og 7,3 pct.

"Priskløften mellem køber og sælger er dog blevet mindre over de seneste kvartaler, men den er stadig på nogle niveauer, hvor det er med til at hæmme handelsaktiviteten, da for høje udbudspriser kan afskrække potentielle købere," skriver cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig i en kommentar til de seneste tal.

Et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter, der blev solgt i fjerde kvartal 2012, blev i første omgang udbudt 215.000 kr. højere end den salgspris, som man senere fandt frem til. Heraf kan omtrent 115.000 kr. henføres til almindelig forhandling.

For et gennemsnitligt sommerhus må sælger acceptere et samlet nedslag på knap 227.000 kr., mens priskløften på lejlighedsmarkedet er mindre med en forskel på 120.000 kr. mellem sælger og køber.

Skrøbelig stabilisering

Den seneste prisstatistik er den fjerde, der sætter tal på udviklingen over priserne i fjerde kvartal 2012. Dermed er udviklingen for hele året kendt, og de seneste tal vidner om, at den såkaldt "skrøbelige stabilisering" fortsat præger markedet.

Parcelhuspriserne faldt med 2,5 pct. i årets sidste kvartal og 2,8 pct. over året som helhed. Anderledes positivt har det dog set ud for lejlighedsmarkedet, der steg 1,4 pct. i fjerde kvartal og 4 pct. på årsbasis ifølge tallene for de to realkreditforeninger.

Det er ifølge Realkredit Danmark et resultat af, at danskerne fortsat søger mod de større byområder.

"Der er dog ikke tale om, at købsinteressen for ejerlejligheder er kommet op på et højt niveau - der er også for ejerlejligheder tale om relativ lav handelsaktivitet i en historisk kontekst, men når det er sagt, er aktiviteten i 2012 dog på et højere niveau end i 2011," lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

Færre boliger til salg

Boligstatistikken viser samtidig, at udbuddet af boliger til salg er faldet markant i 2012.

Ved udgangen af fjerde kvartal 2012 var der samlet 53.641 boliger til salg, hvilket fordeler sig på 37.347 parcel- og rækkehuse, 6.949 ejerlejligheder og 9.345 fritidshuse.

I forhold til samme periode året før er der sket fald på henholdsvis 11,0 pct., 27,8 pct. og 2,6 pct. i antallet af boliger til salg.

Det tog i gennemsnit 223 dage at sælge et parcel- og rækkehus i Danmark i fjerde kvartal, hvilket er 6,7 pct. længere end i kvartalet før og ligeledes 6,7 pct. længere end den tilsvarende periode året før.

For ejerligheder var det tilsvarende gennemsnit 156 dage og for sommerhuse 326 dage.

BRANCHENYT
Læs også