Kina vil af med statsejede selskaber

Den nyvalgte kinesiske regering forventes at ville lave omfattende økonomiske reformer i det store asiatiske land.

Premierminister Li Keqiang sammen med den kinesiske præsident Xi Jinping. Foto: Andy Wong/AP

Den nyvalgte kinesiske premierminister Li Keqiang svor i hans første tale til nationen søndag, at han ville have gøre, hvad der er nødvendigt for at sikre at landets økonomiske vækst kan fortsætte som planlagt uden problemer.

Li Keqiang, der er kendt for at være pro-erhverv, lagde op til væsentlige økonomiske forandringer i den kinesiske økonomi. Le Keqiang forventes blandt andet at ville lave gennemgribende ændringer hos de statsejede selskaber, der udgør ca. en tredjedel af de samlede kinesiske selskaber.

- Kina er ved at gennemgå nogle strukturelle reformer, der i sidste ende vil reducere de gamle statsejede selskaber til aske, vurderer direktør ved konsulentfirmaet MES Advisers, Paul Markowski.

De statsejede virksomheder har nemlig stadig bibeholdt deres status som bankernes fortrukne udlåns kunder, og det mener eksperter skader den private sektor og sinker innovationen.

Den kinesiske regering har nemlig et årligt mål om 7 pct. økonomisk vækst i den indeværende femårsplan, der løber indtil 2015. Få at nå dette mål skønner eksperter, at landet er nødt til at løfte sin økonomiske produktivitet enormt, specielt, da landets regering planlægger at investere 40 billioner yuan på byudvikling, da man inden for det næste årti vil flytte 400 mio. mennesker fra landområderne til byerne.

Li Keqiang står sammen vicepremierminister Ma Kai, Finansminister Lou Jiwei og centralbankdirektør Zhou Xiaochun i spidsen for Kinas økonomi. De var alle en del af tidligere premierminister Zhou Rongji’s tilhængere, da han i 2001 fik Kina optaget i Verdens Handels Organisationen WTO. Det kævede i sin tid at Zhou Rongji var villige til at lukke tusindvis af små ineffektive virksomheder, så landet og dets virksomheder kunne blive mere konkurrencedygtigt.

Læs også