Hesteslagter sadler om

Dansk hesteslagter vil undgå at blive sat i forbindelse med hestekødsskandalen.

I EU er det vedtaget, at der skal gennemføres dna-tests af kød for at kortlægge omfanget af kødsvindel.  Foto: Vadim Ghirda/AP

HS Slagteri i Hårby ved Skanderborg har solgt hestekød forklædt som hakket oksekød til lokale pizzariaer. Derfor blev slagteriet politianmeldt af Fødevarestyrelsen sidst i februar i år.

Slagteriet fik stor omtale i danske medier, og HS Slagteri valgte derfor at begære sig konkurs 25. februar. Men der er kun tale om en konkurs på papiret, for slagteriet er åbent igen - bare under et nyt navn.

Nyt navn - samme slagteri

Nu hedder slagteriet Hårby Slagtehus, og det er stadig samme slagtermester og samme personale, der er ansat. Faktisk er navnet den eneste ændring på slagteriet.

”Vi har valgt at ændre slagteriets navn for at lægge låg på sagen om hestekød, så vi ikke i fremtiden vil blive sat i relation til kødssagen, hver gang vores navn dukker op,” forklarer slagtermester Niels Juul Nielsen til epn.dk.

Han fortæller, at hestekødssagen ikke er den eneste årsag til, at slagteriet har valgt at ændre navn, men ønsker ikke at komme ind på de øvrige grunde.

Europæisk skandale

Hestekødssagen begyndte for alvor at brede sig, da der blev fundet hestekød i flere færdigretter, blandt andet i lasagne fra producenten Findus. Efterfølgende blev der også fundet hestekød i andre færdigretter, der heller ikke skiltede med, at de indeholdt hestekød. Senest blev også møbelkæden Ikea hevet ind i sagen, da det viste sig, at deres kødboller også indholdt spor af hest.

Skandalen ramte store dele af Europa, fordi produkterne blev solgt på tværs af landegrænser.

Sagen har fået et EU-udvalg med ansvar for fødevaresikkerhed til at vedtage, at der skal gennemføres minimum 2.250 dna-tests af kød, for at kortlægge omfanget af svindel.

Læs også